Un home d'uns trenta anys va morir ahir ofegat en un soterrani de Platja d'Aro que s'havia inundat durant l'intens episodi de pluges que es va viure a la localitat i en altres poblacions del litoral gironí a primera hora del matí. Tot i deixar precipitacions de fins a 106 litres a Calonge, 93 a Platja d'Aro i 84 al Port de la Selva, amb moments de precipitacions torrencials, el temporal no va causar importants danys materials. Però sí que va provocar una gran acumulació d'aigua als baixos del local de l'empresa Climatització Obres i Serveis, SL, al número 2 del carrer Ciutat de Girona de Platja d'Aro, on dormia la víctima mortal amb el permís del propietari. Els investigadors intenten esbrinar ara per què no en va poder sortir.

Segons explicava l'alcalde, Maurici Jiménez, els primers indicis apunten que l'acumulació d'aigua va impedir que trobés sortida. La víctima i el propietari del local tenien amistat, segons el batlle, i l'hauria deixat dormir-hi per «motius personals». Jiménez va avançar que la setmana vinent reuniran el comitè d'emergències per valorar el dispositiu d'aquest temporal. «Al migdia només teníem danys patrimonials, però a la tarda la notícia ha sigut lamentable», afegia Jiménez.

Segons ACN, una veïna havia denunciat la desaparició de l'home, que seria originari d'El Salvador, en no trobar-lo al lloc habitual, i prop de les set de la tarda va ser localitzat mort dins del mateix local. Es van activar cinc dotacions dels Bombers de la Generalitat, entre elles la subaquàtica. Els efectius van extreure l'aigua de la zona inundada fins que aquesta darrera va poder fer la immersió.

Les primeres investigacions apunten que una gran acumulació d'aigua a la rampa d'accés al magatzem hauria entrat de cop al soterrani i no hauria deixat temps de reacció a la víctima, que va quedar atrapada. Per rescatar-la, els Bombers van haver de treure uns 500.000 litres d'aigua bombejant-la a un camió cisterna.

Les fortes pluges d'ahir van afectar sobretot el litoral gironí, amb especial importància a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, on van deixar entre 80 i 100 litres per metre quadrat en diversos punts. Les tempestes, que van ser especialment intenses a primera hora del matí, van inundar carrers, baixos i locals comercials sense causar ferits. Les poblacions més afectades van ser Castell-Platja d'Aro, amb una quarantena d'avisos, Roses i Calonge, amb alertes per inundacions de baixos, soterranis, pàrquings i petites esllavissades a la via pública.

Destaquen registres de precipitació acumulada de 106,8 litres per metre quadrat a Calonge, 84,6 al Port de la Selva, 93 a Castell d'Aro o els 65 de Palamós, segons dades del Meteocat i Meteoclimatic. Protecció Civil va activar l'alerta de l'Inuncat per les importants acumulacions d'aigua que es van produir durant la jornada així com per la seva intensitat torrencial. En només mitja hora (de 8 del matí a dos quarts de nou), es van arribar a acumular 36 litres per metre quadrat a Castell-Platja d'Aro (51 en una hora) i 27 a Castelló d'Empúries, segons dades de les estacions automàtiques.

Els Bombers van acumular més de 180 serveis per incidències derivades dels aiguats. Des de la matinada fins a les sis de la tarda, el telèfon d'emergències 112 va rebre 310 trucades per 209 incidències derivades de la pluja, la majoria al Baix Empordà (106) i l'Alt (41).

El temporal va escombrar la sorra d'algunes platges de la Costa Brava i va obligar a tancar els accessos a espigons, rieres i zones inundables. També es van registrar incidents a Palamós, on l'aigua va inundar el mercat municipal, locals del centre, baixos de la Fosca i edificis del polígon industrial. A s'Agaró, Sant Feliu de Guíxols, el Port de la Selva i Lloret de Mar es van inundar també diversos carrers i va entrar aigua en locals, baixos i aparcaments sense que tampoc no es registressin ferits.

Les fortes tempestes van afluixar a la tarda i es van desplaçar cap al sud del país. El front va deixar onades que van superar els quatre metres a Begur, segons dades de Ports de l'Estat.

Bolquers contra l'aigua

A Castell-Platja d'Aro, l'aigua va negar els aparcaments i comerços pròxims a la platja. La inundació d'aquests locals és habitual en episodis de fortes precipitacions i alguns d'ells han hagut de recórrer a solucions enginyoses per evitar danys en el negoci.

La Núria, de la Farmàcia-Òptica Sala Calsina, explicava que van aconseguir aturar la inundació del local amb fustes i bolquers, per absorbir l'aigua. Van començar a treure aigua a primera hora del matí. «N'he passat de tots colors, per exemple, en anteriors episodis, fins i tot ens havia entrat aigua a través del conducte del vàter, acompanyat d'aigües negres», explicava. En el seu cas, i «en vistes de totes les inundacions», van invertir en una obra per elevar el local.

Molts comerços van haver de tancar les seves portes ahir per l'entrada d'aigua. És el cas del restaurant Can Pijaume, també de Castell-Platja d'Aro, que ahir al matí no va poder obrir. La Sílvia, la seva propietària, assegurava que se li havia malmès mercaderia encara que confiava a recuperar la normalitat a la tarda.