Els boscos de Campelles es van omplir ahir de boletaires en la que ha estat la primera jornada fortade la temporada que ara comença. Els marges de les pistes forestals estaven ocupats pels cotxes i el degoteig de persones buscant bolets va ser constant durant tot el matí, en una de les zones on més se'n fan de les comarques gironines. Una de les particularitats de Campelles és que hi ha certs espais als quals només s'hi pot accedir amb un distintiu que expedeix l'Ajuntament.

Aquest permís costa 30 euros l'any, i l'alcalde de la localitat, Joan Dordas, defensa la necessitat de mantenir-lo per evitar «el col·lapse» en algunes zones. Dordas reconeix que té un efecte «dissuasiu» i bona part dels boletaires ho veuen amb bons ulls.

Des de bon matí la pista forestal que comunica Campelles amb la part baixa del bosc d'aquesta localitat es va omplir de vehicles. A dins, moltes famílies amb cistells per anar a collir els primers rovellons, camagrocs i ous de reig de la temporada. De fet, el rovelló és un dels principals bolets que es fan en aquesta zona de pi negre del Ripollès, per això és una de les més freqüentades pels boletaires.

«El millor d'aquesta zona és que és humida i en surten aviat, malgrat que aquest any anem tard», explica Joan Palau, un boletaire de Ripoll. Palau hi havia anat amb la família. Els tres nets l'acompanyaven i reconeixien que la ruta «sempre la tria l'avi». I és que una de les característiques que més aprecia Palau és el fet que es fan «bolets d'avet», ja que bona part del bosc compta amb aquest arbre. Cari Serrat és una altra aficionada als bolets que s'acostava ahir a la localitat ripollesa. Ella venia de Vic i explicva que hi va unes sis o vuit vegades a buscar-ne. «No en soc experta, però m'encanta venir a Campelles», deia.

Tant Joan Palau com Cari Serrat es mostraven a favor de la mesura que ha pres el municipi des de fa uns anys, i que té a veure amb la prohibició d'accedir a certes zones amb cotxe. L'alcalde del municipi, Joan Dordas, anima la resta de localitats que tenen una gran afluència de boletaires a fer el mateix: «No pot ser d'altra manera, si no estaria ple de cotxes i no es podria passar», explica. Dordas també lamenta que molts boletaires no tenen cura del bosc per això vol limitar zones per evitar que aquells que «no saben anar a buscar bolets» hi vagin.