Les accions de les empreses turístiques de l'Ibex 35 van caure després de la fallida del gegant de vacances Thomas Cook, en concret, la tecnològica Amadeus va cedir un 3,705%, mentre que Meliá Hotels International ho va fer en un 0,69% i IAG, en un 1,47%. Thomas Cook, la primera agència de viatges del món, es va declarar en fallida ahir i va deixar centenars de milers de turistes a tot el món sense les seves reserves.

Paralitzat per les seves 1.700 milions de lliures de deute, Thomas Cook s'ha vist afectat per la competència a internet. L'onada de calor europea de l'any passat també va afectar l'empresa, ja que els clients van posposar les reserves a última hora. Les accions de l'operador turístic britànic, que van ser suspeses de cotització abans de l'obertura del mercat, van tancar divendres passat amb una caiguda propera al 23% i van marcar el seu últim preu en 3,45 lliures. En el que va d'any, les accions de Thomas Cook han perdut gairebé un 96% del seu valor.

En el cas de Meliá, aquesta notícia podria ser «potencialment negativa» en la mesura que podria afectar l'arribada de turistes britànics als seus hotels, segons els analistes del Banc Sabadell. No obstant això, tot i que les accions d'IAG, matriu d'Iberia, Vueling, British Airways i Aer Lingus, també van cedir, els analistes de Banc Sabadell van estimar que aquesta podria aconseguir nous clients que fins ara volaven amb Thomas Cook, a més de permetre-li alguna compra de bonus oportunista.

L'operador de viatges més antic del món, amb 178 anys de trajectòria, va fer fallida després d'un any i mig de deteriorament en els comptes que el deixaven en una situació límit.