Els Mossos d'Esquadra segueixen investigant les circumstàncies de la mort de l'home que va ser trobat ofegat dissabte en un soterrani de Platja d'Aro. El jove, de 30 anys i d'origen llatinoamericà, dormia als baixos d'un local de l'empresa Climatització Obres i Serveis, SL, situat al mateix nivell que l'aparcament de l'edifici, ubicat en el número dos del carrer Ciutat de Girona de la localitat, que va quedar completament negat com a conseqüència de les intenses pluges caigudes dissabte a les comarques de l'Empordà. Segons va explicar l'alcalde, Maurici Jiménez, els primers indicis van apuntar que l'acumulació d'aigua va impedir que trobés sortida. La víctima i el propietari del local tenien amistat, segons el batlle, i l'hauria deixat dormir-hi per «motius personals».

Les primeres investigacions apunten que una gran acumulació d'aigua a la rampa d'accés al magatzem hauria entrat de cop al soterrani i no hauria deixat temps de reacció a la víctima, que va quedar atrapada. Per rescatar-la, els Bombers van haver de treure uns 500.000 litres d'aigua bombejant-la a un camió cisterna.

Ahir els forenses de l'Institut de Medicina Legal de Girona van practicar l'autòpsia al cos de l'home i fonts dels Mossos van explicar que, una vegada es confirmi la identitat de la víctima, es comunicarà a la família la seva mort o, si s'escau, al consolat del seu país d'origen perquè determinin què volen fer amb el cos.

Reaccions a Twitter

Diversos representants institucionals van mostrar el mateix dissabte a la nit el seu condol a través de piulades a Twitter. El president en funcions del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va lamentar «una nova víctima mortal a conseqüència de les pluges intenses» i va tenir mostres d'afecte cap a la família de la víctima. El líder del PP, Pablo Casado, també va expressar les seves condolències i va agrair la tasca dels serveis d'emergències per la seva «entrega i professionalitat». La delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera; la presidenta en funcions del Parlament, Meritxell Batet, i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, també es van afegir en les mostres de recolzament cap a la família de la víctima i a tots els afectats pels forts aiguats.

Conseqüències dels aiguats

El servei català de meteorologia Meteocat, de la seva banda, va publicar ahir les dades de l'aigua acumulada en alguns punts de Catalunya durant la forta depressió que va afectar dissabte les comarques gironines. A Calonge es van recollir un total de 107 litres per metre quadrat, mentre que es van acumular cent litres per metre quadrat en punts del cap de Creus i el nord de l'Alt Camp. La pluja, en canvi, va ser escassa al Pirineu, Prepirineu i àrees de ponent.

Ahir els Bombers de la Generalitat van ser requerits per revisar que les zones inundables i passos subterranis de Calonge ja fossin transitables, així com per retirar una gran pedra a Roses pel risc d'esllavissada sobre unes escales d'ús públic. A la tarda els Bombers van acabar els treballs per retirar aquesta pedra, situada a la pujada de Puig Rom de Roses i per als quals va ser necessari utilitzar una grua.

D'altra banda, les fortes pluges de dissabte van malmetre una part important de la collita de pomes, en especial la dels camps sense malla, entre Sant Pere Pescador i l'Armentera.

El temporal també va afectar l'estat del mar i ahir el fort onatge encara era present en alguns municipis del litoral empordanès, tot i que no va causar incidents.

Els forts aiguats de dissabte van afectar sobretot el litoral gironí, amb especial importància a les comarques de l'Alt i el Baix Empordà, on van deixar entre 80 i 100 litres per metre quadrat en diversos punts. Les tempestes, que van ser especialment intenses a primera hora del matí, van inundar carrers, baixos i locals comercials sense causar ferits. Les poblacions més afectades van ser Castell-Platja d'Aro, Roses i Calonge.

Els Bombers van acumular més de 180 serveis per incidències derivades dels aiguats. El telèfon d'emergències 112 va rebre 310 trucades per 209 incidències derivades de la pluja, la majoria al Baix Empordà (106) i l'Alt (41).

L'alcalde de Platja d'Aro, Maurici Jiménez,va avançar que al llarg d'aquesta setmana el comitè d'emergències es reunirà per valorar el dispositiu d'aquest temporal.