La suspensió de pagaments anunciada de matinada per l'operador turístic britànic Thomas Cook, un dels més grans a nivell global, va deixar a terra 600.000 viatgers a tot el món i suposa un cop dur per a dues de les seves principals destinacions a Espanya: les Balears i les Canàries. A l'espera de conèixer el nombre d'espanyols afectats, els empresaris i els governs autònoms de tots dos arxipèlags van mostrar la seva preocupació pel col·lapse de l'operador turístic, que deixarà pèrdues milionàries als dos destins. En tot cas, hi ha 22.000 treballadors arreu del món que poden perdre la feina.

Segons la presidenta de la Federació Empresarial Hotelera de Mallorca (FEHM), Maria Frontera, aquesta crisi tindrà un impacte «d'una magnitud sense precedents» per al sector turístic de les Balears, atès que Thomas Cook intermediava al voltant del milió de clients cada any.

A les Canàries, el president del govern autonòmic, Ángel Víctor Torres, pronosticava que aquesta situació comportaria «cancel·lacions i pèrdues econòmiques» per al sector, tot i que no les arribava a quantificar.

Segons l'opinió de Sergio Dávila, analista d'IG Markets, EasyJet, Ryanair i Norwegian són les aerolínies que més poden beneficiar-se de la caiguda de Thomas Cook, així com l'operador turístic TUI Per contra, considera que les empreses espanyoles Meliá Hoteles i NH Hoteles es poden veure perjudicades per la cancel·lació de parts dels acords que tenien amb l'operador, de la mateixa forma que li pot passar a Amadeus.

Només en els primers nou mesos de l'any, les tres aerolínies de l'empresa Thomas Cook (Condor, TC Airlines i TC Scandinav) han transportat cap i des dels aeroports espanyols 4.788.370 passatgers, segons dades d'Aena.

Fora d'Espanya, les autoritats del Regne Unit van xifrar en més de 150.000 els turistes afectats i el seu Govern va començar des d'ahir a repatriar-los, en el que suposa el major esforç d'aquest tipus des de la II Guerra Mundial, com va explicar Richard Moriarty, conseller delegat de l'Autoritat d'Aviació Civil (CAA) britànica. Per realitzar aquesta tasca disposarà de 40 avions -portats de 53 aeroports a 18 països- que operaran al voltant d'un miler de vols durant els pròxims 15 dies, fins al 6 d'octubre, i amb un cost d'aproximadament 113 milions d'euros.

A Grècia, una altra de les destinacions turístiques on operava Thomas Cook, són 50.000 clients els que s'han quedat encallats, mentre que els governs belga i holandès confirmaven que els nacionals afectats superen els 20.000.

Posant fi a 178 anys d'història en el sector, l'operador turístic britànic, un dels més antics del món, va entrar en fallida en no obtenir els fons addicionals de 200 milions de lliures (227 milions d'euros) que li exigien bancs com el RBS i Lloyds per afrontar els mesos d'hivern.

El conseller delegat del grup, Peter Fankhauser, va demanar disculpes «als milions de clients i als milers de treballadors» afectats per la liquidació de la companyia, que portava anys patint problemes financers. Elements com el Brexit, un deute milionari que el llastava des de fa anys, la seva incapacitat per renovar-se i competir amb els seus rivals en línia i altres factors geopolítics han anat empenyent aquesta empresa cap el seu col·lapse. La caiguda del grup -que opera a 16 països, compta amb una flota de 105 avions i posseeix 200 hotels i complexos hotelers amb la seva marca- ha provocat autèntics drames humans.

Reserves perdudes

Però, a més, molts dels afectats al Regne Unit lamenten haver gastat milers de lliures en reserves per anticipat amb aquest operador per celebrar vacances futures o enllaços matrimonials. Les peticions dels sindicats perquè l'Executiu britànic intervingués en ajuda del grup van ser ignorades t i una portaveu de Downing Street va defensar que «un rescat no hauria suposat un bon ús dels diners del contribuent».

Thomas Cook compta amb 63 establiments hotelers a Espanya, la majoria d'ells en franquícia i situats principalment a les Balears i les Canàries. El president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics, Juan Molas, va mostrar la seva preocupació per la «greu situació».