La sala Gòtica de Besalú de la Cúria Reial es va omplir per escoltar de viva veu els testimonis de 13 dones que van viure experiències molt dures quan eren unes nenes en la Guerra Civil.

Segons va exposar l'alcalde de Besalú, Lluís Guinó, en l'acte de presentació del llibre La Guerra, de la col·lecció «De Besalú, grans dones», les 13 dones que aporten els seus records en el llibre van viure la Guerra Civil «entre el silenci i la dignitat». L'acte va tenir lloc a les 19 hores del divendres dia 18 de setembre i va suposar l'inici de la festa major.

Hi van ser presents algunes de les dones que van donar els testimonis que van fer possible la publicació. El llibre va ser escrit per Joan Marce González, mentre que els testimonis van ser recollits per Maria Fauró i Fina Surina.

En el llibre, les dones expliquen les seves vivències en moments tan durs com la retirada de l'exèrcit republicà, els bombardejos que va patir la localitat i sobretot la falta d'aliments per subsistir. També hi ha records d'alguns moments bons propis de la joventut passats en un àmbit molt dur.

Un cop feta la presentació, van inaugurar una exposició de fotografies antigues del veí Narcís Lagares.