La VIII Setmana Catalana de la Prevenció del Càncer (SECAPC) organitzada per la FECEC (Federació Catalana d'Entitats contra el Càncer) amb el lema «Menja sa i mou-te» se celebrarà enguany del 27 de setembre al 6 d'octubre i inclourà una vintena d'activitats repartides pel territori català.

A les comarques gironines, la Fundació Oncolliga Girona, entitat membre de la federació, ha organitzat diverses sessions de l'espectacle L'hort d'en Marçal, una obra de teatre adreçada a infants de 4 a 6 anys per promoure el consum de fruita i verdura, i dos tallers de menús saludables, a Porqueres i Cassà de la Selva. L'espectacle L'hort d'en Marçal es representarà a les poblacions de Ripoll, la Jonquera i Bellcaire d'Empordà. En acabar es farà un taller on cada nen i nena elaborarà una broqueta per degustar la dolçor, la frescor i la textura de diferents fruites.

Campanya consolidada

En la seva vuitena edició, la setmana s'ha convertit en una campanya consolidada arreu de Catalunya dins l'àmbit de la prevenció i sensibilització del càncer. Enguany, i sota el lema, «Menja sa i mou-te» la FECEC, a banda de reiterar el missatge sobre la necessitat d'adoptar estils de vida saludables, posa èmfasi en el fet que menjar sa no ha de ser necessàriament un sacrifici i està a l'abast de tothom.

La campanya de la FECEC es basa en les recomanacions de l'Agència Internacional de Recerca en Càncer de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), recollides en el Codi Europeu contra el càncer, que assenyala que fins al 50% dels càncers es poden prevenir amb un seguit d'hàbits saludables, com ara una alimentació rica en fruita i verdura, fer activitat física regular, com caminar 30 minuts diaris, i evitar el consum de tabac o alcohol, entre d'altres mesures a seguir.