La tercera vaga mundial pel clima mobilitzarà centenars d'entitats de tot el món al territori català culminarà amb manifestacions a Igualada, Lleida, Manlleu, Reus, Barcelona, Mataró, Sabadell o Tarragona, entre moltes altres.

Les entitats adherides al manifest mundial, que ascendeixen a més de dues-centes, reclamen diversos objectius als governs i institucions a escala estatal, autonòmica i municipal, que resolen en tres grans punts: assumir la «urgència» de la situació actual admetent el diagnòstic de l'últim informe de l'IPCC (organisme científic d'experts del canvi climàtic) que exposa la comunitat científica respecte a l'escalfament global; el compromís de declarar l'emergència climàtica i reduir entre un 40 i un 60% les emissions de gasos d'efecte hivernacle, i l'abandonament progressiu dels combustibles fòssils fins a assolir un 100% d'energia de fonts renovables.

A Catalunya hi haurà més d'una quinzena de marxes organitzades per tal de clamar contra la «inacció» de les institucions davant el que es considera una emergència climàtica. La manifestació organitzada a Barcelona per diverses entitats ecologistes, entre les quals hi ha Fridays For Future, Ecologistes en Acció o Greenpeace, començarà a la una del migdia amb una concentració a la plaça de Sant Jaume, però serà a les sis de la tarda quan comenci la convocatòria més multitudinària als Jardinets de Gràcia.

Sindicats com el CSIF, CCOO i UGT han presentat manifestos de suport a la iniciativa i formaran part de la marxa unitària. El CSIF reclama «polítiques ambientals ambicioses però realistes», mentre que UGT exigeix als governs «mesures serioses, concretes i immediates per reduir a zero l'emissió de gasos» i reclamen la participació dels treballadors en una negociació «per a una transició justa davant dels grans reptes globals com l'emergència climàtica».

El Sindicat d'Estudiants ha convocat protestes amb el lema «El capitalisme mata el planeta» per denunciar la «hipocresia» dels polítics, ja que consideren que han celebrat cimeres del clima mentre han permès que se segueixi «destruint» la naturalesa i «enverinant» l'aire que es respira i els aliments que es mengen.

Les mobilitzacions que tindran lloc avui són la culminació de la Setmana pel Clima, que s'ha celebrat els darrers dies arreu del món coincidint amb la Cimera d'Acció Climàtica per buscar mesures concretes contra la crisi climàtica.

Es tracta de la tercera vaga organitzada pel col·lectiu Fridays For Future de caràcter mundial, que arriba a molts països una setmana després que s'iniciessin les primeres mobilitzacions a Austràlia i a la zona del Pacífic.