La fallida de Thomas Cook ha afectat principalment les Illes Canàries i les Balears, segons l'informe de la consultora Mabrian Technologies que presenta el diari digital Preferente. Tal com es registra a l'informe, l'operador de viatges britànic tenia programades 393.078 places a Espanya des del Regne Unit del setembre al desembre d'enguany. D'aquestes, Tenerife és la més afectada, amb 115.372 places, seguida per Lanzarote, amb 72.666. De totes, Girona és la que menys afectació pateix, ja que compta amb 3.060 places aèries perdudes. De gener a agost de 2020 estaven previstes 830.184 places a Espanya. En aquest cas, Tenerife torna a ser la més trasbalsada amb 213.288 seients programats i, de nou, Girona torna a ser la que menys repercussió pateix, amb 10.080 places.

La ministra d'Indústria, Comerç i Turisme, Reyes Maroto, ha informat que dels 600.000 turistes afectats pel tancament són 53.000 els que es troben a l'Estat espanyol i concretament 5.000 a Catalunya. Maroto ha assenyalat que se sol·licitarà al Regne Unit que reforci el seu pla de contingència per als turistes afectats en territori espanyol. La ministra, que ahir es va reunir amb els responsables de Turisme de les comunitats autònomes més afectades, diu que segons dades aportades per l'Autoritat d'Aviació Civil (CAA), són 450.000 els turistes que han contractat un paquet vacacional a Thomas Cook i no podran gaudir-lo. Pel que fa als afectats, la CAA ha decidit posar el pla de contingències per països i no per nacionalitats, cosa que fa difícil conèixer quina és l'afectació entre els residents espanyols. En aquest context, Maroto ha recalcat que «és important que Thomas Cook comparteixi més informació de la que ha transmès a l'autoritat britànica». Després de confirmar que els hotelers espanyols estan disposats a assumir part del deute de Thomas Cook per evitar la fallida, ha avançat que Espanya treballa per poder salvar algunes filials de l'operador britànic, concretament amb Alemanya, Condor, i Suècia, Thomas Cook Escandinavia. S'ha analitzat l'afectació que suposa la fallida per a les empreses espanyoles i el Govern s'ha compromès a convocar una comissió interministerial de turisme per abordar la situació i intentar no perdre els turistes que es preveien per a aquesta temporada.

El Govern també ha plantejat la necessitat de revisar el marc tarifari d'Aena per fer més competitius els aeroports catalans i ajudar el sector turístic en plena crisi. El director general de Turisme de la Generalitat, Octavi Bono, ha participat en la trobada per analitzar l'impacte a l'Estat de la fallida del grup britànic. Tot i que durant la reunió no s'ha volgut entrar en discussions detallades sobre una rebaixa de tarifes d'Aena, que agrupacions d'hotelers espanyoles també plantegen, el Govern insisteix que la mesura seria positiva no només pel cas de Thomas Cook, sinó també arran de la decisió de Ryanair amb Girona. Durant la trobada Bono també ha posat sobre la taula de la ministra el presumible impacte econòmic que la fallida de Thomas Cook pot tenir al sector turístic català, que ahir ja es xifrava en entre vuit i deu milions d'euros.