L'Ajuntament d'Olot, en el ple d'anit, va aprovar un programa de finançament destinat a incrementar les rehabilitacions d'habitatges amb components d'energia sostenible. L'objectiu és augmentar les rehabilitacions i alhora procurar que la major part d'elles estiguin relacionades amb la sostenibilitat per, d'aquesta manera, reduir les emissions de CO2 dels edificis residencials d'Olot. És un programa finançat per la Unió Europea, del qual Olot és una ciutat pilot en la seva aplicació.

El programa denominat HoloDomus serà presentat el pròxim dimarts, 8 d'octubre, al Saló de Sessions de l'ajuntament d'Olot. A partir de la presentació, les persones interessades a invertir en elements del seu habitatge que estiguin relacionats amb la sostenibilitat podran demanar informació a la planta baixa de l'ajuntament.

Ahir, el regidor de Transició Energètica, Jordi Güell (JuntsxCat), va enumerar que els beneficiaris del pla HoloDomus són els propietaris i les empreses i autònoms que es dediquen a fer habitatges sostenibles. Va posar d'exemple una persona que vulgui fer una inversió de 10.000 euros en plaques solars i que només estigui disposada a pagar 40 euros mensuals. Segons Güell, a l'oficina l'assessoraran i si vol li facilitaran un termini d'entre uns 15 o 20 anys perquè pugui pagar amb els 40 euros la millora. Pel que fa als professionals, el programa assegurarà la seva eficàcia».

«Quan un propietari emprèn un procés de rehabilitació es troba en el paper de promotor. Es tracta d'una figura que desconeix, i moltes vegades el resultat és que el propietari no obtingui l'objectiu desitjat», va plantejar Güell. El regidor va apuntar que la finalitat d' HoloDomus és la de crear un actor que eviti al propietari l'adopció de papers pels quals no té ni coneixements ni temps». També va assenyalar que el programa no té límits econòmics. És a dir, finançaran segons la demanda.

Per tal d'ultimar els tràmits del programa HoloDomus, el ple d'anit va aprovar donar compte de la denominació del programa. Abans es deia EuroPace i ara es diu HoloDomus. Va aprovar un conveni que regula les funcions, les responsabilitats i els drets de l'Ajuntament, la fundació EuropPace (entitat gestora), l'entitat finaçadora i els propietaris, i la redacció d'un reglament molt precís que descriurà de quina manera funcionarà el programa HoloDomus a Olot.