Centenars de milers de joves espanyols i d'altres països de tot el planeta es van sumar ahir a la vaga climàtica mundial per exigir als governs una acció decidida, urgent i eficaç per frenar l'emergència provocada pel canvi climàtic.

La manifestació va ser convocada a Espanya per prop de 500 entitats agrupades en quatre plataformes: Fridays For Future, Aliança pel Clima, Aliança per l'Emergència Climàtica i 2020 Rebel·lió pel Clima, en què estan integrades les principals organitzacions ambientals, com Amics de la Terra, Ecologistes en Acció, SEO / Birdlife i WWF, entre d'altres. A més, s'hi van sumar partits polítics, sindicats i altres organitzacions.

A Andalusia, uns 20.000 estudiants d'ensenyament mitjà i universitàries es van manifestar durant el matí, segons dades del Sindicat d'Estudiants d'Andalusia, que va qualificar la convocatòria de «gran èxit», ja que segons la seva secretària general, Ainoa Múrcia, el seguiment va ser del 85 per cent de mitjana en centres de Secundària, Batxillerat i FP.

A València, els estudiants van sortir als carrers amb lemes com: «Ens enfrontem a un punt de no retorn», «Se'ns acaba el temps» o «punt de no retorn, irreversible». Durant la marxa del matí també portaven pancartes com «L'asfalt no es menja» o «No és sequera, és saqueig».

A les Balears, prop de 4.500 persones es van manifestar a Palma de Mallorca, segons dades de la Delegació del Govern. En l'acte hi va participar el conseller de Medi Ambient i Territori del Govern balear, Miquel Mir, que va reclamar una major implicació a l'Estat i de la Unió Europea en aquest sentit i, en particular a la conservació de les aigües de Balears.

D'altra banda, a l'arxipèlag canari, almenys 1.500 persones van sortir al carrer segons els càlculs de la Policia Municipal. A Castella-la Manxa van secundar la vaga el 34,85 per cent dels estudiants, segons dades de la Conselleria d'Educació, Cultura i Esports.

A Bilbao uns 2.000 estudiants es van mobilitzar pels carrers de la ciutat en resposta a la crida realitzada pel moviment estudiantil Fridays for Future per dur a terme la Vaga Mundial del Clima.

Moviment dels sindicats

Els sindicats UGT, CCOO i USO van lliurar un manifest al Ministeri per a la Transició Ecològica per exigir «més ambició» contra el canvi climàtic i van reclamar una transició ecològica i energètica que no deixi ningú enrere i protegeixi els treballadors.

També a Madrid, milers d'estudiants d'ensenyaments mitjans i universitàries es van manifestar i, igual que en altres punts de la geografia espanyola, van considerar que la vaga internacional contra el canvi climàtic va ser un «èxit absolut».

Èxit mundial

La vaga mundial estava convocada per als dies 20 i 27 de setembre, de manera que en nombrosos països de la resta del món les mobilitzacions van tenir lloc el passat divendres. No obstant això, en ciutats com Nova Delhi i Bombai (Índia), Tel Aviv (Israel), Atenes (Grècia) Zurich o Ginebra (Suïssa), Abuja (Nigèria), nombroses ciutats de Suècia, Dinamarca, Finlàndia, en capitals de tot Itàlia, Nova Zelanda, Luxemburg, Xile, Argentina, Àustria, Holanda, Estats Units i fins i tot Rússia, malgrat els forts controls de seguretat en les manifestacions, van sortir als carrers per evitar la pitjor tragèdia que les prediccions dels experts del canvi climàtic avisen que encara ha d'arribar si no s'actua.