L'esquiador i corredor de muntanya Oriol Cardona va ser reconegut ahir amb el Premi Banyolí de l'Any 2019 durant la gala celebrada al pavelló de la Farga i que va aplegar més de 300 persones. Iniciat de ben jove als esports de muntanya, Oriol Cardona s'ha convertit en els darrers anys en un dels corredors de muntanya amb més projecció del panorama internacional. Aquest esportista multidisciplinari que combina les curses i l'esquí de muntanya ha rebut el Premi de Banyolí de l'Any pels seus triomfs durant la temporada passada, per la seva entrega, perseverança i per ser un exemple de superació, així com per la seva projecció mundial dels esports de muntanya.

Nascut a Banyoles, Oriol Cardona va ser campió d'Espanya sènior en les modalitats d'esquí vertical, esprint i individual i va aconseguir la tercera posició a la classificació general de la Copa del Món. També es va proclamar guanyador de la Copa del Món en la modalitat esprint. En l'àmbit de les curses de muntanya, Cardona es va proclamar, el 2018, campió d'Espanya de quilòmetre vertical i va aconseguir la primera posició a la clàssica Olla de Núria. També l'agost de l'any passat, va aconseguir la medalla de plata a la Pikes Peak-Marathon de Colorado i a l'octubre va quedar tercer a la Limon Sky Race, la final de la Copa del Món de trial running, en una competició amb els millors corredors del món. Pocs dies després, es va classificar en tercer lloc a l'Otto Trail de Sudàfrica, en la final de la Golden Trail Races. Després de rebre el guardó de mans de la consellera d'Empresa i Coneixement, Carme Chacón, Cardona va voler agrair als seus pares que de petit l'apropessin als esports de muntanya, assegurant que malgrat viure a Font-Romeu, on fa els entrenaments, sempre porta Banyoles a dins.

L'onzena edició del Banyolí de l'Any també va guardonar l'escultor Josep Ponsatí amb el premi de Trajectòria Personal. Ponsatí, que ha rebut recentment el Premi Nacional de Cultura, és conegut internacionalment per les seves peces inflables de dimensions monumentals i efímeres integrades al paisatge i a la natura.

El premi a la Millor Iniciativa Social va ser lliurat a la Fundació Estany per la seva incansable tasca dels seus serveis i en especial per la seva estratègia de reivindicació de l'espai públic per a les persones amb discapacitat.

Finalment el premi a la Millor Iniciativa Empresarial va ser per a la Fleca Pastisseria Can Padrés, gestionada pels germans Ricard i Jordi Jambert. El jurat ha volgut reconèixer el treball dels germans Jambert dels darrers quatre anys i també el fet que guanyessin l'any passat el concurs del Millor Xuixo del Món.