5.000 estudiants segons la Guàrdia Urbana i 15.000 segons els organitzadors es van manifestar ahir al migdia des de la plaça Universitat de Barcelona fins a la plaça de Sant Jaume amb el lema «El capitalisme mata el planeta». Convocats pel Sindicat d'Estudiants, els nois i noies van sortir al carrer en l'avançament de la protesta d'ahir a la tarda liderada per Fridays for Future, que a escala mundial posava èmfasi a la cerca de solucions per a l'emergència climàtica.

«Hi ha més plàstic que sentit comú», «No hi ha planeta B» o «No hi ha futur sense planeta» són alguns dels missatges que els joves van escriure a les desenes de pancartes que van lluir i que van combinar amb crits com «Si el planeta fos un banc, ja l'haurien rescatat».

La marxa es va desenvolupar en un to festiu i sense incidents però els joves van voler mostrar la seva indignació per una situació que consideren d'emergència. La Queralt, una de les assistents, va manifestar a ACN «que no entén com pot ser que ningú no faci res per canviar-ho». En una línia similar es va manifestar en David, que va assegurar haver vingut a la marxa per «lluitar contra les grans multinacionals que contaminen i acabar amb el sistema capitalista no conscienciat pel planeta».

Aquests són els principals arguments pels quals estudiants, sobretot de Secundària, van omplir els carrers del centre de Barcelona. El Sindicat d'Estudiants va convocar la protesta conscient que és una mobilització «molt important» perquè la situació actual «posa en perill el futur de la generació». Així ho va manifestar la portaveu del Sindicat, Sofia Vázquez, que va destacar la importància que ha pres el moviment ecologista i la necessitat que els joves surtin al carrer. Per Vázquez, cal reivindicar que és el «capitalisme» que «mata el planeta» perquè el 63% de les emissions de CO2 provenen de multinacionals i per això l'organització defensa nacionalitzar les empreses energètiques i les principals empreses i instaurar-hi així, condicions de democràcia que assegurin «treballs dignes» per a les persones.

Amb un repertori original i divers de càntics i lemes, els estudiants -alguns vestits de verd- van recórrer el centre de Barcelona carregats de pancartes amb missatges punyents. Les frases més elaborades es combinaven també amb d'altres plenes d'ironia i humor com «Salvem la terra, és l'únic planeta amb xocolata» o el joc de buscar un peix entre un cartró ple de plàstics. A la plaça Sant Jaume van coincidir amb estudiants del Friday for Future que havien organitzat una xerrada per preparar la manifestació de la tarda.

El Sindicat va llegir el manifest reivindicant acabar amb el capitalisme com a única solució per afrontar la lluita contra el canvi climàtic.

La Cambra de Comerç s'hi suma

La Cambra de Comerç de Barcelona es va sumar al manifest per la vaga mundial del clima amb la voluntat de visibilizar la lluita contra el canvi climàtic i promoure un canvi de model que tingui com a prioritat la cura de l'entorn ambiental.

Segons va informar ahir en un comunicat, l'adhesió al document es materialitzarà amb el suport de projectes que vetllin per l'entorn i el conjunt de recursos, i en la confecció de propostes empresarials respectuoses amb el medi ambient.