El seguiment de la vaga pel clima als instituts catalans va ser desigual, amb una mitjana del 32,89%. En canvi, segons el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans, el seguiment va ser del 70%. Per Serveis Territorials, el seguiment majoritari de la vaga entre els alumnes d'institut va ser a les Terres de l'Ebre, on el 80,94% dels alumnes la va secundar, i després al Vallès Occidental (70,90%), el Baix Llobregat (49,78%), Catalunya Central (48,12%) i Lleida (43,53%), segons Educació.

Els van seguir els serveis territorials de Tarragona (29,54%), el Maresme i el Vallès Oriental (28,62%), Girona (21,02%), Barcelona Comarques (20,11%) i finalment als instituts de Barcelona ciutat només el 16,93% dels alumnes va fer vaga, va afegir la mateixa font.

El SEPC va convocar ahir els estudiants d'institut a la vaga i a participar en les manifestacions per l'emergència climàtica amb el lema «27-S. Vaga pel clima. Buidem els instituts. Sortim a defensar la terra».

El sindicat va afirmar en un comunicat que «estem caminant cap a la destrucció de la vida a la Terra» i va fer referència a les «inundacions per gota freda» a la Comunitat Valenciana, a les «onades de fred i calor cada vegada més extremes» i a la «pèrdua de la biodiversitat que no para o les glaceres que es redueixen a un ritme mai vist abans».

«Davant d'aquestes amenaces de la vida, els estudiants hem de tornar a ser el motor de canvi», va afegir el comunicat que criticava el capitalisme com un «sistema que se sustenta gràcies a un model extractiu que no té en compte els límits físics de la Terra».

Per al SEPC, es tracta de «contradiccions globals que també trobem als Països Catalans», on la depredació del territori «ve de lluny, al costat de la resistència demostrada per les classes populars» i van afegir que «voler una terra lliure és defensar-la de la destrucció». La vaga es va convocar per als alumnes que cursen tercer i quart de Secundària, Batxillerat, Formació Professional i l'Escola Oficial d'Idiomes.

Els carrers de les capitals de les quatre demarcacions catalanes es van omplir d'estudiants que van sortir a manifestar-se al matí i van organitzar una sèrie d'activitats per conscienciar la població sobre la situació «d'emergència que estem vivint».

D'altra banda, a la tarda la convocatòria de mobilitzacions es va ampliar a les principals ciutats de Catalunya i també hi van participar diverses entitats ecologistes, entre les quals hi havia Fridays for Future, Greenpeace, Ecologistes en Acció i GEPEC entre altres associacions capdavanteres en la lluita contra el canvi climàtic.