No acostuma Antoni Escudero a ajudar-se de rebuscades metàfores o de subtils insinuacions per dir el que pensa. Això deu desconcertar els polítics -i més els que assisteixen per primer cop a aquests saraus, com Jaume Alonso-Cuevillas-, acostumats com estan al sí però no, al dic però no acabo de dir.

I el president dels hotelers gironins va ser ahir fidel al seu estil, reclamant «canvis al Codi Penal per augmentar les penes». Així de clar va ser, preocupat per la mala imatge que genera la manca de seguretat.

I per si les autoritats assegudes a primera fila no ho haguessin entès, els va insistir: «Preneu nota!». I per si encara quedés algun despistat, els va dedicar encara un: «Ja n'hi ha prou!».

Escudero, que es va referir també als temes que avui no poden faltar en cap reunió d'empresaris turístics -la fallida de Thomas Cook i el tancament de la base de Ryanair a Girona- va reclamar també -i ja fa uns quants d'anys que insisteix- un baixador del TAV a l'aeroport «ara més que mai», per ajudar precisament a mitigar els cops de Ryanair i Thomas Cook.

Les anteriors reclamacions, i força altres, van tenir lloc durant la celebració de la XVI edició del Dia Mundial del Turisme, al castell de Biart, al municipi de Masarac.

A l'entrada del recinte, rebia als assistents una orquestra, tot i que rebre tant d'empresari als acords de Bella ciao podia haver causat alguna angina de pit, igual que rebre amb pasdobles tant de polític reconvertit en independentista. Sigui com sigui, això darrer es va compensar sobradament quan va sonar també El tractor amarillo, subtil homenatge cromàtic al procés.

Entre el mig miler de persones que van assistir al Dia Mundial del Turisme -després dels parlaments hi ha menjar i beure de gorra, i això sempre ajuda- hi havia autoritats de tota mena: diputats a Barcelona, diputats a Madrid, delegats i subdelegats del Govern, presidents de diputacions i de patronats turístics, alcaldes, militars, jutges, etc. I Felip Puig, que va ser presentat com a exconseller però que allà estava, assegut a segona fila. A tots ells es va dirigir Escudero demanant que es posi fi a les activitats il·legals de «restaurants, bars, establiments turístics i top manta». I va tenir temps per estirar-los les orelles -a tots excepte a Felip Puig, a qui aquestes coses ja ni li van ni li venen- per no haver sigut capaços d'arribar a acords de govern i provocar que «no avancem».

El president de la Diputació, Miquel Noguer, va admetre l'impacte que l'anunci de Ryanair i la fallida de Thomas Cook han tingut en el sector turístic gironí però va remarcar que durant els mesos de juliol i agost hi ha hagut un increment de l'1,7% en el nombre de visitants i un 5% en les pernoctacions. També, va indicar, ha crescut la despesa al voltant del 3%.

Respecte a la dependència de Ryanair que té l'aeroport, va explicar que s'ha reduït en els últims cinc anys en passar del 95% al 75% del total de vols. Pel que fa a Thomas Cook, va assegurar que cal buscar nous operadors i convertir l'aeroport de Girona en «complementari» del de Barcelona.

Homenatge a Lluís Fernández

Durant l'acte de celebració també es va retre homenatge a l'empresari i president de l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Empordà, Lluís Fernández, mort recentment, i es va lloar la tasca que ha fet per a la comarca, però més encara la seva manera de ser. Els seus fills, emocionats, van assistir al minut de silenci que es va dedicar al difunt i van escoltar les sentides paraules que tots els oradors li van dedicar. Finalment, van pujar a l'escenari, on se'ls va fer lliurament d'una placa en memòria del seu pare.