La delegació del Col·legi d’educadores i educadors socials de Catalunya (CEESC oferirà dissabte un micròfon a persones relacionades amb el món de l’educació, en una adaptació de la tradició de l’speaker’s corner (coneguda sobretot per l’espai que ocupa al Hyde Park de Londres), amb l’objectiu que comparteixin experiències i debatin les dificultats de la professió.

El propòsit del CEESC és organitzar aquesta activitat de manera periòdica i, tal com avança el col·lectiu, crear «una plataforma de discurs obert i lliure on totes les idees siguin benvingudes i respectades».

El col·legi vol convertir la seva seu gironina en una «àgora» oberta a persones que vulguin millorar l’educació social, una disciplina que defineixen com a «procés de creixement global de la societat i, especialment, dels seus membres més vulnerables».

Portes obertes a la seu gironina

L’obertura de portes als professionals que hi vulguin dir la seva s’ha organitzat amb motiu del Dia internacional de l’educació social i els participants -cinc en aquesta primera edició- tindran deu minuts per exposar el seu punt de vista i, després, hauran d’acceptar dues preguntes del públic. L’activitat es tancarà amb un vermut.

En paral·lel, el Col·legi d’educadores i educadors socials de Catalunya ha denunciat les condicions laborals d’aquests professionals, un 57,6% dels quals confessa que ha hagut d’agafar la baixa a causa del ritme de treball, per estrès i ansietat.

Amb motiu del Dia Internacional de l’Educació Social, que es commemora cada 2 d’octubre, el col·legi ha alertat que «el ritme de treball i les exigències psicològiques són les dimensions més desfavorables en el lloc de treball dels educadors i les educadores socials». A més, l’organització ha afirmat que «l’estrès, l’ansietat i la depressió són els principals motius de baixa dels professionals del sistema de protecció a la infància».

El CEESC ha assegurat que «les dades de l’estat de salut de les educadores i els educadors socials són preocupants» i han sortit reflectides en un informe elaborat pel Servei de prevenció de riscos laborals, que ha analitzat les respostes a un qüestionari distribuït al juny entre els professionals d’atenció a la infància.

Augment del malestar

«Els últims anys hem observat l’augment del malestar entre els professionals en molts dels àmbits en els quals treballem i és un fet que ens preocupa», va explicar un portaveu del col·legi professional, qui va afegir que «la precarietat laboral i la pressió assistencial que patim s’acaba traduint en baixes per depressió, ansietat o estrès i hem assumit el repte de posar xifres i dades concretes».