L'Ajuntament de Besalú, en el seu últim ple, va aprovar nomenar Mercè Plana Sarola jutgessa de pau. Mercè Plana feia 25 anys que feia la funció de jutgessa de pau substituta. Ara, el jutge de pau substitut és Jesús Batlle Auguet. Mercè Plana relleva Joan Gratacós Fernández, de 93 anys.

Gratacós feia 30 anys que era el jutge de pau titular de Besalú. A partir de l'últim ple, tindrà menys feina i no haurà d'anar a l'ajuntament cada dia a treballar per la pau i la convivència entre els veïns.

El 1989, l'Ajuntament li va proposar aspirar a la plaça de jutge de pau sense assegurar-li res i al cap d'unes setmanes va rebre la notificació del nomenament. No hi ha constància que cap jutge de pau de Besalú hagi estat tant de temps en el càrrec.

Durant 30 anys, ha portat el registre dels batejos, defuncions i casaments de Besalú. Segons va explicar ahir, el que més li ha agradat ha estat fer casaments. Tot i que no recorda la xifra exacta, calcula que en va fer uns 250.

En tots, excepte un, es va vestir d'americana i corbata i va fer la cerimònia amb tota la cura que va poder. El que no va fer d'americana i corbata, el va fer amb jaqueta i corbata, però contra la seva voluntat. «Hi va haver un embolic, va recordar ahir.

És un senyor molt curós amb la roba. Hi fa que durant tota la vida laboral va fer de sastre i va vendre roba. A ell, segons va explicar, li agradava més vendre roba i parlar amb la gent que cosir. També anava a Barcelona amb el seu cotxe a comprar roba i tornava carregat de paquets a la botiga.

Al l'edat de seixanta-cinc anys es va jubilar. Va decidir mantenir-se actiu sobre la base de participar de l'activitat social del poble. Es va fer de l'associació de donants de sang i jutge de pau. «Cada dia anava a l'Ajuntament a signar coses del jutjat de pau», explica.

El fet de ser dels donants de sang, el va dur a la llavors acabada de néixer Ràdio Besalú. Durant dècades, va fer un programa dedicat a motivar les donacions de sang. Ara encara va cada setmana a la ràdio com a tertulià. «Procuro dir el que puc», explica.

A Joan Gratacós li interessa tot el que està vinculat amb el seu poble. «Me l'estimo molt», exposa. De fet, fa pocs anys se'l podia veure en totes les activitats que es feien a Besalú.

Per exemple, quan feien la festa del Besalú Medieval, Joan Gratacós feia el paper de pare abat del monestir benedictí. En el paper de pare abat, Gratacós formava part del seguici de personatges importants que presidien el torneig a cavall que tenia lloc a la vora del riu, a sota del pont medieval.