02 de octubre de 2019
02.10.2019
Diari de Girona

Denúncies i incidents per discriminació LGBTI a Girona

La Direcció general d'Igualtat registra 39 casos des del 2016 a les comarques gironines

02.10.2019 | 17:53
L'exterior de l'espai LGBTI de Girona.

La Direcció general d'Igualtat de la Generalitat ha gestionat 39 denúncies i incidències per fets discriminatoris a persones LGBTI entre 2016 i el 2 d'octubre de 2019, en alguns casos constituents de delicte. Aquest dimecres ha fet cinc anys que el Parlament va aprovar la Llei per garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals i per erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia, i des de llavors a Catalunya s'han obert més de 800 expedients tant per situacions que poden ser delictives i poden rebre una sanció com per d'altres que castigables administrativament.

La directora general d'Igualtat, Mireia Mata, va explicar que, «a diferència de la creença» que la presentació de denúncies «és un fenomen metropolità, a la recerca d'anonimat, hem constatat que és una realitat de tots els territoris».

Un cas penal

Segons van informar des de la seva àrea, que depèn del Departament de Treball, Afers socials i Famílies, a les comarques de Girona s'han registrat 32 incidències des del 2016; aquell any se'n van notificar 6, el 2017 van ser el doble, el 2018 van baixar a 4 i fins a principis d'octubre de 2019 han estat 10. Pel que fa a les denúncies, sumen set i només una és penal: se'n van presentar tres d'administratives el 2016, una altra del mateix tipus el 2017, dues el 2018 –una penal– i una darrera, també administrativa, des de principis d'any.

La Direcció general d'Igualtat va aclarir que els Mossos d'Esquadra atenen les víctimes d'agressions i que aquests casos segueixen la via penal.

A principis de l'any vinent, tots els municipis amb més de 20.000 habitants i els consells comarcals tindran un servei d'atenció integral per a ciutadans LGBTI; ara, a Catalunya funcionen 76 d'aquests punts que donen suport a 713 municipis.

A banda d'aquests serveis, la Generalitat imparteix formació sobre diversitat sexual al personal de les administracions públiques. Durant els primers cinc anys de la llei, s'han format 13.000 funcionaris i s'han adoptat mesures per tal de visibilitzar i protegir els drets de les persones LGBTI a tots els departaments de la Generalitat.

En l'àmbit de les persones trans*, s'han fet més de 1.000 tràmits de canvi de nom perquè es puguin identificar amb el nom sentit, tant en els serveis sanitaris com en les universitats, els títols de transport i les biblioteques.

Com a novetat, el conseller de Treball, Afers socials i Famílies, Chakir el Homrani, va avançar ahir que es vol crear una excepcionalitat a la renda garantida de ciutadania per a joves d'entre 18 i 21 anys que hagin hagut de marxar de casa per la seva orientació sexual o identitat de gènere.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
L'últim El més llegit