La delegació del Col·legi d'educadores i educadors socials de Catalunya (CEESC) a Girona oferirà dissabte un micròfon a persones relacionades amb el món de l'educació, en una adaptació de la tradició de l' speaker's corner -coneguda sobretot per l'espai que ocupa al Hyde Park de Londres-, amb l'objectiu que comparteixin experiències i debatin les dificultats de la professió.

El propòsit del CEESC és organitzar aquesta activitat de manera periòdica i, tal com avança el col·lectiu, crear «una plataforma de discurs obert i lliure on totes les idees siguin benvingudes i respectades».

El col·legi vol convertir la seva seu gironina en una «àgora» oberta a persones que vulguin millorar l'educació social, una disciplina que defineixen com a «procés de creixement global de la societat i, especialment, dels seus membres més vulnerables».

Portes obertes a la seu gironina

L'obertura de portes als professionals que hi vulguin dir la seva s'ha organitzat en motiu del Dia internacional de l'educació social i els participants -cinc en aquesta primera edició- tindran deu minuts per exposar el seu punt de vista i, després, hauran d'acceptar dues preguntes del públic. L'activitat es tancarà amb un vermut.

En paral·lel, el Col·legi d'educadores i educadors socials de Catalunya ha denunciat les condicions laborals d'aquests professionals, un 57,6% dels quals confessa que ha hagut d'agafar la baixa a causa del ritme de treball, per estrès i ansietat.

Amb motiu del Dia Internacional de l'Educació Social, que es commemora cada 2 d'octubre, el col·legi ha alertat que «el ritme de treball i les exigències psicològiques són les dimensions més desfavorables en el lloc de treball dels educadors i les educadores socials». A més, l'organització ha afirmat que «l'estrès, l'ansietat i la depressió són els principals motius de baixa dels professionals del sistema de protecció a la infància».

El CEESC ha assegurat que «les dades de l'estat de salut de les educadores i els educadors socials són preocupants» i han sortit reflectides en un informe elaborat pel Servei de prevenció de riscos laborals, que ha analitzat les respostes a un qüestionari distribuït al juny entre els professionals d'atenció a la infància.

Augment del malestar

«Els últims anys hem observat l'augment del malestar entre els professionals en molts dels àmbits en els quals treballem i és un fet que ens preocupa», va explicar un portaveu del col·legi professional, qui va afegir que «la precarietat laboral i la pressió assistencial que patim s'acaba traduint en baixes per depressió, ansietat o estrès i hem assumit el repte de posar xifres i dades concretes».