Coincidint amb el segon aniversari de l'1 d'octubre, s'ha inaugurat la seu del Consell Local de la República de Banyoles, ubicada al passeig de la Indústria, en ple centre de la ciutat. Aquest consell, que neix com una associació ciutadana, en consonància amb el Consell de la República de Waterloo, té com a objectiu esdevenir una eina per «fer tangible la República». Els Consells Locals es defineixen com a independents i apolítics i centren el seu treball en l'àmbit territorial per esdevenir un punt de trobada d'entitats, persones i iniciatives favorables a la República com ara, l'ANC, Òmnium, els CDRs i d'altres que puguin sorgir.

A Catalunya, des del gener, més de 30 municipis estan creant els seus Consells Locals de la República en poblacions com ara Palamós, Olot, Lleida, Berga, Pineda de Mar, Balaguer, Flix o Cornellà del Terri, entre d'altres.

El Consell de Banyoles ja ha iniciat una primera acció local amb la campanya «Fem l'U d'Octubre un Dia Festiu», adreçada als comerços i que ha estat seguida per més del 50 per cent dels establiments banyolins. Des de l'entitat proposen canviar el festiu del 12 d'octubre o el 6 de desembre per l'1 d'octubre.