05 de octubre de 2019
05.10.2019
Diari de Girona

Un estudi gironí valora els beneficis de l'«snorkel» en pacients que pateixen càncer

La primera prova es farà avui al matí a Roses a través d'un qüestionari a bord d'un vaixell que permetrà valorar la sensació de benestar abans i després de dur a terme la immersió lleugera

05.10.2019 | 00:13
Un estudi gironí valora els beneficis de l'«snorkel» en pacients que pateixen càncer

Metges i biòlegs que formen part de la Càtedra Oceans i Salut Humana-Grup de Recerca SeaHealth de la UdG, l'Institut Català d'Oncologia (ICO), el CAP de Roses (Institut Català de la Salut) i la Fundació Roses Contra el Càncer, en col·laboració amb el centre de busseig Poseidon Roses i el projecte MedPAN, han impulsat una prova pionera per valorar si la pràctica d'immersió lleugera –observació de la flora i fauna marina mitjançant tub i ulleres, sense botelles– pot contribuir al benestar de pacients que han patit o pateixen un càncer.

La primera prova es farà a bord d'un vaixell a través d'un qüestionari que permetrà valorar mitjançant diferents preguntes estandarditzades la sensació de benestar, en aquests pacients, abans i després de realitzar l'activitat. La immersió tindrà lloc avui al matí –sempre que les condicions meteorològiques ho permetin– a les aigües de Roses. El lloc de trobada és el centre Poseidon, al passeig marítim, i l'hora de tornada prevista serà a partir de la una.


Importància del projecte

En la temàtica Oceans i Salut Humana, són molts els estudis que han valorat com els ecosistemes marins poden contribuir a la salut de les persones. La principal línia d'investigació se centra en l'estudi de com totes aquelles activitats relacionades amb el mar –natació, snorkel, busseig, caiac o fins i tot, el caminar prop de la costa– poden contribuir a la salut i el benestar d'aquells qui les practiquen.

Els primers estudis realitzats han valorat com la gent sana presenta beneficis en termes de salut física i mental quan realitza activitats d'oci, ja sigui dins l'aigua o amb contacte o prop del mar. Tot i així, es desconeix si els mateixos beneficis o d'altres es presenten a pacients de diferents malalties.

La Càtedra Oceans i Salut Humana va ser creada el 2017 per la Universitat de Girona (UdG) i l'Ajuntament de Roses, i compta amb el patrocini de la Confraria de Pescadors de Roses i del Gremi de Peixaters de Catalunya, a més de les dues entitats promotores.

La Càtedra promou i realitza estudis sobre les complexes relacions que s'estableixen entre els ecosistemes marins i la salut de les persones, així com la transferència d'aquests coneixements a la societat. D'aquesta manera es posiciona com a referent internacional en l'àmbit de la temàtica.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook