Girona i Almeria són les províncies on es van identificar més víctimes d'explotació sexual durant el 2018, segons l'Observatori Dades Obertes de Gènere presentat aquest dissabte a Santa Coloma de Gramenet. A Almeria se'n van registrar 17 i a Girona, 15. A la demarcació gironina, es comptabilitzen 63 víctimes entre el 2012 i el 2018. Pel que fa a l'origen de les dones víctimes de tracta, el 34% procedeix de Romania, el 15% és de Nigèria, i l'11% té com a origen el Paraguai, segons dades del Ministeri de l'Interior. A més, el 8% és del Marroc i el 7% de la Xina. El 91,8% de les víctimes d'explotació sexual són dones, i el 4% són nenes.

En l'àmbit europeu, els investigadors destaquen que en els països amb legislació abolicionista de la prostitució, com en el cas dels països nòrdics, el tràfic d'éssers humans és pràcticament inexistent.

Albània, Bulgària, Bielorússia, Moldàvia, Romania i Ucraïna són els països d'origen de les víctimes de tracta en el cas de la UE. El 43% són de països extracomunitaris. La resta procedeix dels països amb rendes més baixes, com Bulgària i Romania.

L'observatori s'inscriu en el marc de la CIBA, l'espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista. És el resultat de la col·laboració de l'Ajuntament de Santa Coloma i la Iniciativa Barcelona Open Data.