Girona és la segona província d'Espanya on es van identificar més dones víctimes de l'explotació sexual durant l'any 2018. Es van rescatar 15 dones. Per davant hi ha Almeria, amb 17 dones.

Així es desprèn de les dades del Ministeri de l'Interior, a les quals ha tingut accés l'Observatori de Gènere i Dades Obertes, una iniciativa impulsada per l'Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet i divulgada ahir dissabte durant la jornada temàtica Ni putes, ni princeses, dones lliures.

D'acord amb l'Observatori, entre 2012 i 2018 es van localitzar 39 víctimes a Almeria i 63 a Girona, encara que les províncies amb més dones explotades sexualment durant els últims set anys van ser Madrid (128), Barcelona (114) i Màlaga (79). Sobre víctimes nenes, durant 2018 van ser identificades tres a Madrid, una a Àvila i una altra a Las Palmas.

Per lloc d'origen, la majoria de víctimes -tant adultes com menors- té nacionalitat romanesa, país al qual segueixen Nigèria, el Paraguai, el Marroc i la Xina.

D'altra banda, la plataforma, que creua per primera vegada dades del Govern espanyol amb informació de la Generalitat i de la Unió Europea, revela que l'any passat es van practicar 14 detencions en relació amb casos de tràfic sexual a Catalunya, dels quals onze van ser finalment resolts.

Sobre els delictes relatius a la prostitució, va haver-hi 96 denúncies als Mossos d'Esquadra, 39 detencions i 62 casos resolts, confirmant així la tendència a la baixa que experimenten aquests fets des de 2013, quan hi va haver 167 denúncies, 62 persones detingudes i 98 resolucions.

Així mateix, segons l'Observatori, el negoci de la prostitució mou 26.000 milions d'euros a Espanya, una xifra molt superior als 18.000 milions d'euros que genera a Alemanya, on l'activitat està regulada.

Petició d'informació oberta

Amb aquest ventall de dades, organitzades i catalogades, l'Observatori pretén acostar a qualsevol ciutadà informació amb perspectiva de gènere «més digerible i processable», tal com va explicar Lourdes Muñoz, directora d'Iniciativa Barcelona Open Data, l'entitat encarregada de desenvolupar la plataforma.

«Volem que existeixin dades obertes i no informes anuals, així que demanarem a les administracions que publiquin la informació que els toca», va assegurar. Muñoz va detallar també que es tracta d'un portal web interactiu que recull dades públiques i crea sèries històriques il·lustrades de manera senzilla i clara «perquè algú sense coneixements sobre el tema pugui aprendre».

Aquesta iniciativa, pionera a Espanya, ha estat elaborada en el marc del projecte La Ciba, una antiga fàbrica farmacèutica transformada en un equipament municipal de recursos per a dones que acaba d'obrir les seves portes com a espai de gestió de polítiques de gènere, innovació i economia feminista. En aquest context, l'Observatori ha estat creat per «posar llum a un fenomen opac» com la prostitució i el tràfic de dones, sobre els quals actualment existeixen poques dades oficials, encara que constitueixen -recorden les impulsores del web- «una problemàtica global». L'eina pretén a més convertir-se en un instrument fonamental per a la posada en marxa de polítiques públiques «dirigides a superar la desigualtat estructural de gènere», i al mateix temps «il·luminar les múltiples desigualtats a les quals s'enfronten les dones al voltant del món».