El nivell del mar haurà pujat més d'un metre l'any 2100 si no es prenen mesures efectives contra el canvi climàtic. De fet, ja s'arriba tard: com a mínim, l'increment mitjà serà de 43 centímetres. Així ho corrobora l'últim informe que el Panell internacional de canvi climàtic (IPCC) de l'ONU ha presentat a Mònaco, en el qual també s'adverteix que els «nivells extrems del nivell del mar», amb pujades sobtades que provoquen inundacions que històricament es produeixen una vegada cada cent anys, es repetiran de forma gairebé anual.

Aquest informe especial sobre l'oceà i la criosfera en un clima canviant ha actualitzat les prediccions sobre l'augment del nivell del mar realitzades pel mateix IPCC el 2014. I ho ha fet a l'alça. S'espera que el nivell dels oceans creixi fins a deu centímetres més del projectat aquell any. El motiu: els experts apunten a una acceleració de la capa de gel de l'Antàrtic, així com de la de l'Àrtic i del permafrost present al planeta.

Les estimacions ofertes en aquest nou estudi -elaborat per 104 autors de 36 països i en el qual se citen més de 7.000 publicacions científiques- apunten al fet que, amb la tendència actual d'augment de temperatures, el nivell del mar es podria incrementar entre 60 i 110 centímetres respecte a finals del segle XX.

De moment, en aquests cent anys ja ha crescut uns quinze centímetres de mitjana. En cas que es reduïssin les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i es limités l'escalfament global en dos graus respecte als nivells preindustrials, l'increment del nivell del mar encara se situaria entre els 30 i els 60 centímetres.

Segons el document, l'augment del nivell del mar s'estima en 77 centímetres amb un escalfament d'1,5 graus -tal com remarcava el diari francès L'Independant- i de 87 si és de 2 graus. A més, deu milions de persones es veurien afectades per l'augment de l'aigua.

A part del mateix increment del nivell del mar, a la costa mediterrània es preveu que augmentin de gran manera els episodis de nivell extrem del mar, fenomens als quals s'hauran d'anar acostumant els ciutadans de les comarques de Griona. Fins al moment, aquestes pujades sobtades es consideraven com a fenòmens «històricament estranys», ja que es produïen una vegada cada cent anys.

Així mateix, el Mediterrani es convertirà en una àrea propícia perquè se succeeixin contínues onades de calor marines. Les prediccions de l'IPCC assenyalen que aquests fenòmens es reproduiran amb caràcter anual a finals del segle XXI. Es tracta de períodes en què es produeix un notable ascens de la temperatura del mar, com el que ja es va registrar el 2003. Aquest fenomen, segons indiquen els experts, pot causar estralls en tot l'ecosistema marí fins al punt de causar la mortalitat de moltes espècies.

L'estudi revela, també, que el canvi climàtic ja ha incrementat la freqüència i la intensitat de les inundacions i la major pèrdua de les glaceres i alerta de les greus conseqüències de l'escalfament, que afectarà la disponibilitat d'aigua dolça. Així mateix, els científics pronostiquen que, si no s'actua, els vents i les precipitacions associades als ciclons tropicals s'aguditzaran.