Càritas i Justícia i Pau, així com la resta d'entitats d'Església, han reclamat el dret a una feina digna en el marc de la iniciativa «Defensem el Treball Decent». En un manifest conjunt, aquestes entitats han denunciat la dificultat d'accedir a feines que garanteixin «la dignitat de la persona», ja que, segons denuncien, «continua augmentant el nombre de treballadors i treballadores pobres».

A més, recorden l'aposta comuna del juny passat durant la 108a Conferència de l'Organització Internacional del Treball, «d'aprofitar tot el potencial del progrés tecnològic i el creixement de la productivitat per aconseguir treball decent i desenvolupament sostenible, que permeti assegurar la dignitat, la realització personal i una distribució equitativa dels beneficis per a tothom».

En una jornada de defensa del treball decent, les entitats posen el focus sobre els efectes negatius de la precarietat laboral, que, segons alerten, es tradueix en «vides truncades, vulnerables i violentades de persones explotades i abusades per contractes temporals i eventuals, amb sous que no concorden amb les hores realitzades, sense seguretat en el lloc de treball i subjectes a una flexibilitat que acaba trencant la dimensió personal de les persones treballadores en impossibilitar una veritable conciliació entre treball, família, descans, participació social i oci», assenyalen en un manifest conjunt.

Les xifres a la diòcesi de Girona

Des del mes de gener, Càritas Diocesana de Girona ha atès 850 persones a través dels itineraris d'inserció, un seguit de projectes de l'entitat que tenen l'objectiu de millorar l'ocupabilitat de les persones ateses perquè puguin accedir a una feina digna, a través de la formació, l'orientació, o el seguiment personalitzat, entre d'altres. Segons informen, el nombre de dones ateses ha estat de 531 i el d'homes 294. Els projectes han aconseguit 165 insercions laborals en empreses d'arreu de la diòcesi; fins a 10 insercions han estat mitjançant contractes indefinits i la resta han estat temporals. També hi ha 44 insercions de jornades de menys de 30 hores setmanals.

Càritas aposta per la feina digna com a eina principal per sortir de les situacions d'exclusió social. Per això, explica, tots els seus projectes de l'àmbit laboral es coordinen per poder oferir itineraris individualitzats a casa persona atesa.