Nascut a Girona l'any 1984, Lleïr Daban va ser nomenat nou delegat de la Generalitat . Fill del conegut animador infantil gironí Àngel Daban, el nou delegat a Mèxic és llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB).

Té un màster en Màrqueting Polític per l'Institut de Ciències Polítiques i Socials i un postgrau en Psicocreativitat per la UAB, a més de diversos cursos d'especialització en planificació estratègica i construcció del discurs públic. L'any 2011 va ser professor associat de Publicitat i Comunicació a la Universitat de Girona Des de l'any 2012, treballa com a consultor en comunicació estratègica a Mèxic; fins al 2014, a l'Instituto d'Artes y Oficios i posteriorment, com a director d'estratègia d'Equipo de Campaña i, des de l'octubre de 2017, com a director d'Strategic. Des de l'any 2012, és també professor universitari convidat al Màster en Màrqueting Polític de l'Institut de Ciències Polítiques Socials (ICPS) de Barcelona. Daban ha publicat diversos articles sobre publicitat i comunicació a mitjans de comunicació de caire nacional i internacional.

Dos delegats més

A part de Daban, el Govern de la Generalitat va nomenar ahir l'exdirector de comunicació i màrqueting del Grup Bonpreu i professor de diverses universietats David Poudevida, delegat a l'Argentina i l'exdirector del Consell Islàmic Cultural de Catalunya i responsable de projectes de diversitat, Ahmed Benallal, delegat a Tunísia.

El conseller Alfred Bosch, durant la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, va assenyalar que «tots tres han estat escollits a través d'un concurs públic», igual que s'ha fet amb l'elecció dels darrers delegats del Govern, amb un jurat integrat per un grup d'experts en l'àmbit internacional i de recursos humans del Departament d'Acció Exterior.

El nomenament dels tres delegats es produeix en el marc del recurs interposat pel Ministeri d'Afers Exteriors espanyol al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya contra les delegacions de l'Argentina, Mèxic i Tunísia. En aquet sentit, el conseller d'Acció Exterior va insistir que «davant d'aquesta ofensiva judicial, el Govern no s'aturarà en la seva acció exterior, perquè el que fem és legal, és legítim i és absolutament necessari». Bosch va considerar que avui dia qui no s'internacionalitza perd capacitat. I per això, per servir els ciutadans i les empreses, cal l'acció exterior, «hem de ser competitius en tots els àmbits i també hem d'explicar al món la realitat de Catalunya i la defensa dels drets fonamentals». Bosch va advertir que la impugnació de delegacions «que encara no estan en marxa», forma part de l'estratègia del govern espanyol i va assegurar que «no abandonarem les nostres obligacions i no permetrem que ens impugnin el futur».

Amb aquests tres nomenaments, s'amplia fins a 15 el nombre de delegats i delegades del Govern a l'exterior, i les delegacions passen a donar servei a un total de 39 països. Se n'obre una a Àfrica per primer cop i es recupera la presència institucional a l'Amèrica Llatina.