Una estudiant de l’Escola d’Hostaleria de Girona -Júlia Figueres-, un altre de Figueres -Rubén Pérez- i professionals de l’Hotel Carlemany i del Forn Anagerie de Barcelona -Carles Agulló i Sara Hernández- competiran dimecres vinent per erigir-se com el millor barista de l’any, un reconeixement que dona l’empresa Cafès Cornellà. Es tracta de dos baristes en formació i dos en actiu, i els finalistes optaran al concurs de la zona est de la península que el Fòrum Cultural del Cafè organitzarà al novembre.

La demostració i concurs, que se celebra des de fa disset anys, es farà el 16 d’octubre al matí, a l’Escola d’Hostaleria de Girona. El de Girona va ser el primer certamen centrat en l’especialitat de barista a tot l’Estat i, tal com remarquen els promotors, el seu propòsit és ser «un trampolí professional per als joves que estan en formació»; a més d’«un motiu de prestigi per als participants experimentats del sector de la cafeteria i la restauració».

Els competidors tindran setze minuts per elaborar dues preparacions d’especialitat, amb base de cafè i sense alcohol, dos cafès espresso i dos caputxinos. L’avaluació anirà a càrrec d’un jurat tècnic i un altre de sensorial que formaran Iago Casasayas, de Qualitty Espresso; Marc Saña, de Molins Compak Coffee Grinders; Irene Bou, sommelier de Local Market, i Francesc Villar, de Brita. El professor de l’Escola d’Hostaleria de Girona, Josep Perramon, exercirà de jutge líder.

Final estatal a l'abril

Si els dos finalistes superen la prova del novembre, podrien passar a la final estatal de l’abril, que s’emmarcarà en la Fira Hostelco-Alimentària.

Durant el concurs a Girona, Cafès Cornellà també posarà a prova el coneixement del públic mitjançant un joc ideat per a l’ocasió, anomenat «Passa paraula», amb preguntes centrades en el món del cafè i del barista. D’altra banda, els assistents podran participar en una competició de Latte Art, a contrarellotge i eliminatòria, que consistirà en dibuixar utilitzant llet emulsionada; es premiarà la millor piulada i imatge pujada a Instagram, amb l’etiqueta #barista19.