Una estudiant de l'Escola d'Hostaleria de Girona -Júlia Figueres-, un altre de Figueres -Rubén Pérez- i professionals de l'Hotel Carlemany i del Forn Anagerie de Barcelona -Carles Agulló i Sara Hernández- competiran dimecres per erigir-se com el millor barista de l'any en un concurs de l'empresa Cafès Cornellà. Es tracta de dos baristes en formació i dos en actiu, i els finalistes optaran al concurs de la zona est de la península que el Fòrum Cultural del Cafè organitzarà al novembre.

La prova, que se celebra des de fa 17 anys, es farà el 16 d'octubre al matí a l'Escola d'Hostaleria de Girona. El de Girona va ser el primer certamen específic barista a l'Estat i, tal com remarquen els promotors, el seu objectiu és ser «un trampolí professional per als joves que estan en formació»; i «un motiu de prestigi per als participants experimentats del sector de la cafeteria i la restauració».

Els competidors tindran 16 minuts per elaborar dues preparacions d'especialitat amb base de cafè i sense alcohol, dos cafès espresso i dos caputxinos. L'avaluació anirà a càrrec d'un jurat tècnic i un de sensorial integrat per Iago Casasayas, de Qualitty Espresso; Marc Saña, de Molins Compak Coffee Grinders; Irene Bou, sommelier de Local Market, i Francesc Villar, de Brita. El professor de l'Escola d'Hostaleria, Josep Perramon, farà de jutge líder.

Els dos finalistes que superin la fase del novembre podrien passar a la final estatal que se celebrarà a l'abril, dintre de la Fira Hostelco-Alimentària.

Durant el concurs a Girona, Cafès Cornellà també posarà a prova el coneixement del públic mitjançant un joc ideat per a l'ocasió, anomenat «Passa paraula», amb preguntes centrades en el món del cafè i del barista. D'altra banda, els assistents podran participar en una competició de Latte Art, a contrarellotge i eliminatòria, que consistirà en dibuixar utilitzant llet emulsionada; es premiarà la millor piulada i imatge pujada a Instagram, amb l'etiqueta #barista19.