El Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) del Güell ha atès un total de 3.929 visites des del gener fins al 15 de setembre d'enguany, 1.956 de les quals en cap de setmana i festius i 1.973 en dies laborals. De les 3.929 visites, 910 s'han realitzat en tram nocturn -de 20 h a 8 h- en dies laborals, i 449 en tram nocturn de cap de setmana i festius.

Ja ha passat més d'un any i mig des que es va tancar el CAP de Taialà els caps de setmana i els dies festius per tal de concentrar el servei d'urgències al Güell. Tot i que els veïns i el mateix Ajuntament de Girona es van mostrar reticents al canvi, les dades actuals demostren que la majoria de veïns de l'Àrea Bàsica de Salut (ABS) de Girona 4 -que reuneix els residents als barris de Taialà, Domeny, Sant Ponç, Fontajau i les poblacions de Sant Gregori, Canet d'Adri, Sant Martí de Llémena i Sant Aniol de Finestres- han interioritzat el costum d'anar-se a visitar al Güell.

Des del gener fins a mitjans de setembre de 2019, en el tram horari de 8 h a 20 h dels dies laborals, tot i tenir el CAP Taialà obert, 1.063 veïns de l'ABS, 762 dels quals del barri de Taialà, han optat pel CUAP Güell per ser atesos d'urgència durant aquest any 2019. En horari de cap de setmana i festiu de 8 h a 20 h, el tram horari que es va deixar d'atendre al CAP Dr. Joan Vilaplana, s'han realitzat 1.507 visites a veïns de l'ABS, dels quals 1.058 de veïns de Taialà durant aquest any.

Des que es va posar en marxa el CUAP Güell -desembre del 2017- CatSalut ha fet un balanç positiu del nou dispositiu d'atenció a les urgències d'atenció primària. Així, el 95,5 % de les atencions realitzades al centre es resolen satisfactòriament i només és necessari derivar a l'Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta el 4,5% dels pacients. De fet, l'ús d'aquest dispositiu ha anat incrementant any rere any.

Decisió polèmica

La decisió per part de Salut de concentrar l'atenció continuada de tota la ciutat al CUAP Güell es va prendre en evidenciar que el model assistencial seria millor -per exemple, permetia afavorir l'atenció domiciliària i potenciar el treball en equip dels professionals, entre d'altres-, i a més, l'anàlisi de l'activitat d'atenció continuada del Güell posava de relleu que en aquest centre s'atenien més pacients de l'ABS de Girona 4 que no pas al mateix CAP Joan Vilaplana de Taialà. Així, ja eren majoria els veïns de l'ABS de Taialà que optaven pel Güell en cas d'una urgència. Segons la Regió Sanitària de CatSalut de Girona, l'any 2017, un 55% dels pacients havia escollit el Güell com a centre d'atenció continuada i, en un horari d'obertura dels dos centres, un de cada tres havia optat pel Güell en comptes del de Taialà. També es va observar que el 62% de les atencions domiciliàries s'havien atès des del Güell després que els pacients truquessin al 061, mentre que els professionals del CAP Joan Vilaplana havien atès el 38% restant.

Tot i així, el dia que el CAP de Taialà va tancar el servei de caps de setmana i festius -febrer de 2018-, uns 200 veïns es van concentrar davant del centre sanitari per reclamar el dret de tenir una salut «digna i de proximitat». D'altra banda, l'alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, va mostrar el seu desacord respecte al tancament del servei i va «lamentar que amb l'aplicació del 155 no hi hagués cap responsable polític amb qui negociar la decisió». Des de la Regió Sanitària Girona i l'ICS Girona s'han tingut diverses trobades amb els veïns de Taialà, en forma de reunions obertes amb l'assistència també de representants de l'Ajuntament de Girona, tan abans de la posada en funcionament de la reordenació el 10 de febrer de 2018, com quatre mesos després per fer-ne el seguiment -juny de 2018- tal com s'havia acordat en la reunió prèvia.

Protesta al Parlament

Tot i així, una trentena de veïns de Germans Sàbat va visitar el mes passat el Parlament per continuar reclamant l'obertura del CAP del barri durant els caps de setmana. Estaven acompanyats de la portaveu del grup municipal socialista, Sílvia Paneque, els regidors gironins Isabel Muradàs i Quim Ruhí i els diputats Rafel Bruguera i Esther Niubó.

D'aquesta visita va sortir també el compromís ferm del grup socialista al Parlament de continuar donant suport a la reobertura del CAP durant els caps de setmana i adreçar una bateria de preguntes escrites, així com una pregunta oral al govern sobre aquesta qüestió.