El sindicat Unió de Pagesos ha presentat un paquet d'al·legacions al Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'Alta Garrotxa. El sindicat ha fet una valoració general negativa de Pla. En general l'oposició al pla del sindicat està basada en el fet que considera els plantejaments que fa de natura allunyats de la gestió lligada a l'aprofitament sostenible dels recursos naturals.

Així, Unió de Pagesos opina que el Pla està més orientat a la substitució de les activitats agropecuàries i forestals pel deixar fer de la natura.

De les tres principals zones que contempla el Pla, en relació a l'anomenada zona de foment de la dinàmica natural, el sindicat està en desacord amb la idea de prioritzar la recuperació sense la intervenció humana de boscos i pastures, especialment els que són de titularitat privada. El sindicat considera que la remaderia i la gestió forestal són activitats bàsiques per a la gestió de boscos i pastures.

Alhora, el sindicat alerta que la regulació de la caça proposada pel Pla suposarà traves que dificultaran encara més la gestió de la fauna salvatge que provoca danys als conreus i posa d'exemple el senglar. Unió de Pagesos tampoc està d'acord en el fet que el Pla estableixi una zona perifèrica al voltant de l'espai protegit.

Amb relació amb les zones de gestió sostenible, el sindicat ha presentat esmenes per tal de garantir la continuïtat de les activitats agrícoles, ramaderes i forestals. Remarca que les mesures que ha presentat el departament de Territori i Sostenibilitat no estan avalades per cap instrument financer que certifiqui els seus costos i beneficis ni que en garanteixi l'aplicació.