El ple de la Diputació de Girona ha aprovat aquest dimarts en un ple extraordinari i urgent una moció de resposta a la sentència del Tribunal Suprem i per demanar l'amnistia. El text, que s'ha aprovat amb 22 vots a favor i els tres en contra del PSC, mostra el rebuig a la sentència condemnatòria, reclama la "llibertat immediata" dels presos, referma el compromís amb el dret d'autodeterminació, recolza les mobilitzacions de rebuig i crida la ciutadania a participar-hi i denuncia la situació de "repressió política". La moció adverteix que, amb la sentència, "la democràcia de l'estat espanyol mostra símptomes inequívocs d'estar tocada de mort".

La Diputació de Girona ha convocat un ple extraordinari i urgent a les 11 del matí per aprovar una moció de resposta a la sentència. El text, aprovat per àmplia majoria amb 22 vots a favor, subratlla que el judici al Suprem ha estat "polític" i que "mai s'hagués hagut de produir". "Tornem a dir alt i clar que en democràcia votar no és cap delicte. Les idees no es jutgen", argumenta el text, que reclamar la llibertat "de totes les persones preses i exiliades polítiques".

"Vivim amb tristor i profunda indignació la sentència, que suposa una vulneració dels drets polítics individuals de les persones condemnades, de les preses i exiliades polítiques i una retallada dels drets i llibertats col·lectives", argumenta la moció. El ple de la Diputació de Girona assegura que el país viu "moments molt greus" que posen de manifest que "l'aparell de l'Estat actua intentat abolir la pluralitat política" i "vulnera la legitimitat del poble de Catalunya a decidir el seu futur lliurement".

La resolució aprovada adverteix que "aquesta sentència no ens atura" i compromet la Diputació a continuar treballant "pacíficament per esdevenir república catalana, lliure, neta, justa". L'ens supramunicipal anima a plantar "cara a la voluntat repressora de l'estat espanyol" participant en mobilitzacions per reclamar diàleg i reivindicant la via "política i democràtica" per resoldre el conflicte.

"Reprovem l'actitud sostinguda de l'estat espanyol, que ha dimitit de la seva responsabilitat de fer front i donar resposta a les demandes de la ciutadania", continua el text. En aquest punt, recorden la resolució del grup de treball de Nacions Unides sobre detencions arbitràries i en denuncien "l'incompliment".

"Reivindiquem justícia i ens disposem a liderar de nou la lluita antirepressiva, democràtica, pacífica i a favor dels drets i les llibertats", es compromet el ple.

Amb aquesta argumentació, han aprovat un decàleg d'acords que inclouen manifestar el rebuig a la sentència del Suprem, reclamar la llibertat dels presos, mostrar el compromís amb el dret a l'autodeterminació, reivindicar el caràcter "pacífic i no violent" del moviment independentista o exigir a l'Estat que "respecti la legitimitat de les persones escollides democràticament".

La Diputació també es compromet a treballar colze a colze amb el Parlament de Catalunya i el Govern a través de l'assemblea d'electes, s'adhereix a les mobilitzacions de rebuig a la sentència i denuncia la situació de "repressió política i de vulneració de drets".

La corporació, finalment, acorda fer arribar la moció a la presidència del Parlament, a la de la Generalitat, a la del Congrés dels Diputats, al govern de l'estat espanyol, al Parlament Europeu, a l'AMI i a l'ACM.

L'únic torn de paraula que hi ha hagut al ple ha estat la del grup socialista. La diputada Sílvia Paneque ha explicat que hi voten en contra perquè, tot i que no s'alegren de la privació de llibertat dels líders independentistes, sostenen que les institucions ara haurien de contribuir a generar "serenitat" i no "cridar a escenaris de confrontació". "No afegir més patiment al patiment", ha conclòs.