El Consell Comarcal del Pla de l'Estany ha decidit augmentar la freqüència de pas de la recollida d'escombraries als municipis afectats de dos a tres dies a la setmana, segons explica Ràdio Banyoles.

Ho ha fet després de la queixa de molts veïns i de diferents ajuntaments afectats. El Consell, responsable de la recollida selectiva, ha posat en marxa algunes millores per reduir l'acumulació de deixalles. Enguany s'ha constatat que el ritme de residus ha aumentat un 30% més de tones de les que s'esperaven.

Acumulació de deixalles

Durant els mesos de juliol i agost, molts veïns s'han queixat de l'acumulació de deixalles als contenidors i demanaven més freqüència de recollida. L'Ajuntament i el Consell Comarcal van demanar més civisme a l'hora de llençar les escombraries, donat que darrera de l'anonimat no es realitza un reciclatge responsable.

El servei de recollida de residus al Pla de l'Estany es va adjudicar a l'empresa UTE Urbaser i Amfruns Garriga el 2016 i el proper mes de novembre acaba la primera pròrroga que es va formalitzar l'any passat, i es preveu una segona.

El Consell Comarcal preveia negociar millores en alguns models de contenidors amb l'empresa contractada, incoporar més rutes i col·locar algun contenidor més. El servei compta actualment amb un parc molt antic i només amb dos camions ploma, que són els que buiden verticalment els contenidors. Francesc Castañer, president del Consell Comarcal, plantejava canviar els contenidors en els nuclis disseminats i així, els camions de càrrega posterior puguin fer més rutes.

El Consell apostarà per un sistema robust i polivalent i apunta que s'ha de tendir a la corresponsabilitat entre administracions i ciutadania i a la identificació dels usuaris per poder fer un millor control. A més, una disposició europea marca que, a partir de l'any 2020, els municipis que no reciclin el 60% dels residus seran multats.