La 'Marxa per la Llibertat' a Girona ha arrencat aquest matí des de la plaça U d'octubre amb uns 10.000 els participants han caminat en direcció a Sils (Selva), on s'han aturat a dinar. La mobilització vol expressar el rebuig a la sentència de l'1-O.

A partir de les vuit del matí, milers de persones s'han començat a aplegar a la plaça U d'octubre de Girona, molts d'ells carregats amb motxilles amb màrfegues i sacs de dormir i pals per caminar per fer tota la marxa fins a Barcelona. Han amenitzant l'espera amb música de gralles, balls tradicionals i esmorzant per agafar forces.

La marxa ha sortit cap a un quart de deu del matí darrere la pancarta on s'hi podia llegir 'Autodeterminació i llibertat. Prou repressió'. La marxa l'han encapçalat familiars de l'exconsellera Dolors Bassa i de l'expresident Carles Puigdemont acompanyats de la presidenta de l'ANC i representants polítics de JxCat, ERC i la CUP.

Ha estat una marxa que ha avançat a marxa ràpida entre crits a favor de la independència i reclamant l'alliberament dels líders independentistes empresonats, i ara ja condemnats pel Tribunal Suprem. Molts participants duen estelades o samarretes amb proclames independentistes, també les de manifestacions anteriors de l'Onze de Setembre.

La marxa, tancada per tractors, ha enfilat l'autopista AP-7 en direcció sud. La manifestació ha sortit de l'autopista en el peatge de l'aeroport i ha enllaçat amb l'A2, que mena cap a Sils.

A Sils han dinat i molts participants han tornat cap a Girona. La resta, ha seguit en direcció a Malgrat de Mar a partir de les 4 de la tarda.

El coordinador de l'ANC a Girona, Tavi Casellas, ha afirmat que la participació a la 'Marxa per la Llibertat' que ha sortit de Girona ha "desbordat totes les previsions" perquè ha multiplicat "per quatre o per cinc" la participació que esperaven.

Montse Bassa: "La Dolors demana que no els regalem un 155, que calen mobilitzacions continuades però pacífiques"

La germana de Dolors Bassa, Montse Bassa, assegura que l'exconsellera ha trucat aquest matí al seu fill i li ha dit que algunes de les imatges que s'han vist en les darreres hores és "el que no volia" i ha demanat "que no els regalem un 155". "El que vol és que hi hagi mobilitzacions continuades però, sobretot, pacífiques. No vol que tirem per la borda els dos anys i tot el sacrifici que farà perquè el moviment independentista és pacífic", afirma Bassa. En aquest sentit, la germana de l'exconsellera també ha condemnat i denunciat les "agressions policials" que s'han produït en les darrers hores però ha assegurat que "la violència només porta més violència".

Laura Borràs: "Som gent de pau, hem d'aïllar els elements violents que no ens representen"

La portaveu de JxCat al Congrés, Laura Borràs, assegura que les manifestacions de rebuig a la sentència són "pacífiques" i que "cal aïllar els elements violents" que "no ens representen". Borràs ha fet aquestes declaracions a Girona moments abans de l'inici de la marxa per la llibertat on també ha dit que dona tot el suport al president de la Generalitat, que aquest mateix matí s'està reunint amb Aragonès, Buch i Budó per analitzar els aldarulls que s'han produït en les darrers hores. En aquest sentit, ha afirmat que "veníem de viure imatges idíl·liques de suport d'un poble a la seva policia, pel 17 d'agost o, fins i tot, l'1-O" i que, en canvi, "ahir vam veure masses imatges que no ens agraden".