Dipositar espelmes a la calçada causa greus problemes viaris i de neteja, així es va comprovar fa dos anys a Barcelona quan la Diagonal va estar tallada durant 23 hores després de la concentració dels Jordis. Potser per aquest motiu la manifestació de dimarts el vespre a Girona de l'ANC i Òmnium va optar per aquesta estratègia per així tenir tallada la carretera més enllà de la concentració.

Durant tot el dia d'ahir, les tanques barraven el pas dels vehicles per un tram de la Gran Via de Jaume I, concretament, davant de la Subdelegació del Govern. La causa era que els treballadors de Girona+Neta estaven eliminant les restes de cera de les espelmes que portaven molts dels convocats a la manifestació. Els operaris van començar a netejar la via el mateix dimarts a la nit i ahir van continuar amb les tasques. Es preveu que avui al matí estigui tot net. Fonts municipals van assegurar que el servei de neteja treballava «tan ràpid» com podia per deixar neta la Gran Via, però recordaven la dificultat que comporten aquesta mena de treballs: amb una espàtula s'ha d'anar rascant la cera i això es compagina amb aigua a pressió, precisaven. Es tracta d'una feina minuciosa, ja que amb la cera les motos poden relliscar i provocar accidents, per exemple. Les mateixes fonts van assegurar que aquests treballs de neteja no suposaran una càrrega extra pel consistori.

Col·lapse de vehicles

El tall de la Gran Via de Jaume I va agreujar l'episodi de cues que es va produir ahir a la ciutat de Girona. Circular per alguns punts del centre va ser totalment una odissea i encara més en les vies d'accés a la ciutat. Desenes de conductors van quedar atrapats durant gairebé una hora a l'A-2 a Girona per la Marxa per la Llibertat, que a primera hora del matí va sortir de la plaça U d'Octubre i es va dirigir a Sils. Els conductors confiaven en l'autovia tenint en compte que la marxa es desplaçava en sentit sud per l'AP-7 però molts es van trobar que a l'alçada de l'aeroport la van tallar i els van emplaçar a agafar l'autopista.

Un altre dels punts on es van registrar llargues cues de cotxes va ser a l'entrada de Girona pel Trueta. Les principals vies dels barris de Sant Ponç i Fontajau es van omplir de cotxes. És habitual que en aquests punts es concentrin molts vehicles a primera hora del matí quan la gent va a treballar, o a la tarda, quan la gent marxa cap a casa. Ahir, però, el col·lapse va ser superior que un dia normal. Aquestes retencions també van provocar cues al centre de Girona.