ilers de persones s'han mobilitzat pels carrers de Girona amb motiu de la vaga general en un ambient festiu.

150 tractors arribats des de diferents punts de les comarques gironines s'han afegit a la manifestació, convocada per la Intersindical-CSC i la IAC amb el lema 'Vaga general pels drets i les llibertats'.

El portaveu d'I-CSC, Xavier Díez, ha afirmat que la convocatòria ha estat un èxit, amb seguiments massius en sectors com l'ensenyament, on xifren que més del 70% dels treballadors han secundat la vaga. Díez ha subratllat que és una vaga "oportunista" que aprofita el clima reivindicatiu per denunciar "la deriva dictatorial d'Espanya", també en l'àmbit laboral.

La concentració ha començat davant la seu de la Generalitat a Girona on s'ha exigit la retirada de la bandera espanyola i la llibertat dels presos polítics, mentre els assistents aixecaven estelades.

Un parlament ha obert la manifestació explicant el recorregut, que obre la pancarta principal de la Intersindical-CSC i la IAC, i a la quals s'hi han sumat 153 tractors que es troben pels carrers de la ciutat.

La lectura d'un manifest i la crítica als sindicats majoritaris que no s'han afegit a la vaga, ha donat el tret de sortida a la mobilització.

El manifest exigeix un salari mínim de 1.200 euros, derogar les últimes reformes laborals i restituir dels drets dels treballadors. També s'ha demanat implacabilitat contra l'assetjament sexual, l'aplicació de l'acord d'emergència climàtica, s'ha defensat el dret a l'habitatge digne i s'ha qüestionat la Llei Aragonès, entre d'altres. Forts aplaudiments i crits de vaga general han tancat la intervenció.

Una marxa per diferents carrers de la ciutat

La marxa, que estava encapçalada per una pancarta que deia 'Vaga general pels drets i les llibertats', ha transcorregut sense incidents i s'han sentit crits com 'Llibertat presos polítics', 'Independència' o 'Els carrers seran sempre nostres'. El recorregut ha anat des de Jaume I, passant per carretera Barcelona, Emili Grahit, Joan Maragall i finalitzant a l'estació de busos a tres quarts d'una. L'elevada participació ha fet que el principi i final de la mobilització quedés a escassos metres de la carretera Barcelona a l'alçada de plaça Espanya. La presència d'un helicòpter de la Guàrdia Civil sobrevolant la zona ha arrencat xiulades i protestes però durant tot el recorregut s'ha mantingut l'ambient reivindicatiu i festiu.

Un seguiment de més del 70% a Educació

Segons les xifres facilitades pels dos sindicats convocants, la vaga general a Girona s'ha seguit en un 77% a primària i 70% a secundària, mentre que a la Generalitat, els treballadors l'han seguida en un 80%. En altres sectors com el sanitari també hi ha hagut seguiment però no s'han donat xifres.