Familiars de set veïns de Santa Pau represaliats pel franquisme van recollir l'anul·lació dels judicis sumaríssims pels quals els seus parents van ser condemnats a penes de mort i de presó durant la postguerra. La recollida va tenir lloc el dissabte al matí, dia 19 d'octubre, a la sala de plens. Les anul·lacions van ser donades de mans de l'alcalde, Pep Companys, i de la regidora Cristina Capó.

Entre els familiars que van recollir judicis hi havia els de l'alcalde Joan Pinsach (1898-1939), afusellat el 22 d'octubre de 1939. Segons ha explicat l'historiador Albert Planas, quatre veïns més van ser afusellats pel règim franquista i divuit, condemnats a penes de presó.

L'historiador va trobar els judicis dels represaliats a l'arxiu del Govern Militar de Barcelona mentre buscava dades per als seus estudis sobre els esdeveniments de la Guerra Civil a Santa Pau. És l'autor de La repressió franquista a Santa Pau, Annals del PEHOC-2008.

Abans de l'acte de lliurament dels judicis, havia tingut lloc la col·locació d'una placa al costat de la porta de can Dansa, on va viure l'alcalde Joan Pinsach. Va ser alcalde de la localitat entre l'abril de 1937 i el gener de 1939. Tot i no haver participat de manera destacada en els desordres de l'inici del conflicte i haver estat avalat per persones rellevants del poble, va ser jutjat, condemnat i afusellat, i les seves restes van ser llençades a una fossa comuna del cementiri de Girona de la qual no s'han tret.

La placa va ser descoberta per la neboda política de Pinsach, Rosita Hospital Capdevila, i la directora general de Memòria Democràtica de la Generalitat, Gemma Domènech.

A la tarda, al Centre Cívic va haver-hi un acte recordatori sobre Pinsach. Cristina Capó va obrir l'acte i van parlar les descendents de l'alcalde Ita Asperó i Judit Viñas, l'historiador Albert Batlle (PEHOC), l'historiador i biògraf de Pinsach Albert Planas, i el periodista David Fernández.