Els universitaris de Girona segueixen mobilitzant-se una setmana després de saber-se el contingut de la sentència del procés. Durant el dia d'ahir, diversos «piquets» informatius formats per estudiants de la UdG van dificultar l'accés a les facultats. Per aconseguir-ho, van bloquejar els accessos i van col·locar cadenats, brides metàl·liques, fustes i tanques a totes les facultats dels tres campus de la ciutat -Barri Vell, Montilivi i Medicina.

Els estudiants que custodiaven les portes només van deixar entrar els professors i treballadors del personal administratiu. En canvi, als alumnes no se'ls va permetre l'accés i, per tant, no van poder assistir a les classes.

El rector, Quim Salvi, va ser taxatiu en un comunicat adreçat a tota la comunitat educativa i que també va donar a conèixer en roda de premsa. Salvi va demanar als estudiants que desbloquegin els accessos i que utilitzin el seu dret de mobilització sense entorpir el dret dels altres «a l'educació i al treball». Per tant, va instar-los a permetre que la resta d'alumnes puguin fer classe.

Durant el matí i fins al migdia, segons va explicar el màxim resonsable de la UdG, l'Escola Politènica Superior va ser l'única zona on es va poder fer alguna «classe amb relativa normalitat». Mentrestant, a les facultats de Dret, Econòmiques i Empresarials es va poder fer alguna classe de «forma residual». En canvi, a la resta de facultats, el rector va destacar que hi havia les portes obertes però amb estudiants que bloquejaven els accessos. Aquesta situació es va donar, per exemple, a les facultats d'Educació, Lletres, Turisme i Medicina.

En relació amb els organitzadors de la jornada, el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC) va emetre un comunicat on explicava que aposten per mantenir l'aturada de classes de forma permanent. En concret, afirma que aposten per «la suspensió de les classes fins a materialitzar les demandes de l'independentisme popular». També exigeixen «la garantia que les estudiants poden escollir l'avaluació única» i «un posicionament públic contra la repressió, en defensa de l'autodeterminació i en l'amnistia de totes les preses».

Cal recordar que els estudiants de la UdG venien ahir ja de 72 hores d'aturada -des de dimecres- i que divendres van ocupar el rectorat. Va ser llavors que el Govern de la universitat va decretar finalment que el dia de vaga general es convertia en dia no lectiu.

Impedir les classes

Ahir, però, no hi havia convocada una vaga, sinó que els estudiants de la UdG es van autorganitzar per tal d'impedir que els alumnes poguessin accedir a les factultats i, per tant, no hi hagués classe. A la Facultat d'Infermeria i Medicina, per exemple, els piquets ja van tancar-ne els accessos a primera hora.

Pels volts de les sis del matí, un grup de joves va saltar les tanques del centre educatiu. Van entrar a dins de l'equipament i van posar objectes com sofàs, bancs i altres peces de mobiliari davant de les portes d'accés per impedir que els alumnes poguessin entrar a fer-hi classe. Per posar-ho encara més difícil, van tancar les portes amb brides metàl·liques.

A dins l'equipament, poc després ja hi havia les dones de neteja que juntament amb el conserge es miraven l'acció i intentaven treure el mobiliari que hi havia a les portes, però l'esforç era en va. Cap a un quart de vuit ja no quedava cap dels membres del piquet informatiu, però al llarg del matí, quan ja era l'hora de fer classe, es van concentrar estudiants a la zona.

Un dels punts on es va concentrar més gent i el piquet també intentava dissuadir els alumnes que volien anar a classe era la Facultat de Lletres. Allà, una desena de joves van col·locar-se davant l'accés d'aquest centre universitari i per bloquejar l'entrada van col·locar-hi una tanca i a la porta van posar-hi un cadenat.

Pels volts de dos quarts de nou, la zona de davant la facultat es va omplir de joves -alguns dels quals volien anar a fer classe- però els membres del piquet només permetien que entressin els treballadors del PAS i el professorat.

Alguns dels treballadors van estar durant estona a l'exterior de la facultat i després van entrar sense problemes. Alguns dels alumnes que estaven en aquest centre explicaven que es mantenien a l'espera del que decidia el rectorat, ja que va reunir tot el Govern de la UdG i la seva gerència per tal de trobar una solució i fer un comunicat.

El campus de Montilivi també va patir les conseqüències del bloqueig, i de bon matí alguns alumnes van agafar contenidors de la zona. A més, a la Facultat d'Econòmiques es van viure moments de tensió, ja que hi havia alumnes que volien entrar a la facultat i en canvi d'altres els feien marxar. Fins i tot, algunes noies explicaven que només volien anar al lavabo i ni això se'ls havia permès.

A la Facultat de Dret hi havia també les portes tancades i els estudiants permetien el pas només a professors i personal administratiu. Alguns dels qui romanien tancats a dins l'equipament fins i tot tenien una màquina de jugar al Bingo a dins per passar les hores que durava la mobilització.

Un dels edificis que més impressió donava d'estar tancat -tot i que tenia el bar obert i estava ple de joves- és el de la Facultat de Ciències. Allà, els piquets van col·locar moltes fustes a les portes i brides metàl·liques per evitar que ningú pogués entrar.

El campus de Montilivi, com al Barri Vell i la Facultat de Medicina, presentava una imatge insòlita, amb molts alumnes pels jardins i els bars. Però sobretot hi regnava el silenci. Alguns joves comentaven el que estava succeint i d'altres esperaven que en algun moment poguessin entrar a les aules.

Suspensió de jornades

D'altra banda, la UdG ha decidit suspendre les Jornades de Gerència Universitària, que fins divendres havien de reunir equips de gerència de diverses universitats de l'Estat. De moment es desconeixen les noves dates però ahir des de la UdG es va confirmar l'ajornament. L'objectiu de les jornades era debatre aspectes comuns sobre la gestió de les universitats sota el lema «Recursos per una gestió estratègica i socialment responsable».