Directors i representants de dinou centres i instituts de recerca en salut de Catalunya van presentar ahir una carta de compromís per a la igualtat de gènere en els centres de recerca catalans i, així, contribuir activament a la millora del lideratge femení en aquest àmbit. La signatura va tenir lloc en el marc de la primera Cimera de Gènere en Ciències de la Salut impulsada pel Departament de Salut i l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), amb la col·laboració de la Fundació La Caixa.

La Carta inclou dotze compromisos per acabar amb la desigualtat de gènere en el sistema de recerca a Catalunya. Es va acordar fer front a la desigualtat salarial a nivell vertical i horitzontal per la mateixa responsabilitat i nivell professional; eliminar els obstacles que impedeixen a les dones avançar en la seva carrera científica, i impulsar canvis en la cultura organitzativa i en l'estructura professional per eliminar barreres sistèmiques, estereotips i desigualtats. A més, es va decidir dur a terme un pla de treball que es desenvoluparà durant un any per avançar l'avenç i el lideratge de les dones en la recerca en salut.

A tall d'anècdota, es va fer una votació per decidir quin nom de dona científica destacada titularia simbòlicament la carta de compromís. La guanyadora va ser Hipàtia d'Alexandria, considerada la primera científica de la història i que va destacar en estudis matemàtics.

«Tisora de gènere»

Precisament, els estudis presentats durant la cimera assenyalen que s'han fet passos significatius, però que l'anomenada «tisora de gènere» es manté. Un dels aspectes que més preocupa és la falta de dones en les posicions de lideratge dels centres. Un cop acaben el doctorat, les carreres professionals d'homes i dones divergeixen i elles veuen frenada la seva promoció i avenç en la carrera investigadora. Els números presentats durant la jornada indiquen que de les 7.167 persones que treballen en els centres de recerca, 3.907 -és a dir, el 55 %- són dones; però elles ho tenen més difícil per progressar en la carrera investigadora perquè, entre d'altres raons, tenen menys possibilitats d'accedir al finançament per tirar endavant les seves investigacions. Per exemple, de les 46 beques ICREA -les més prestigioses en ciència- que hi ha a tot Catalunya, només un 20 % es concedeixen a dones. A més, les dones aconsegueixen menys diners que els homes quan es presenten a projectes d'investigació: en concret, 19.000 euros menys per cada projecte.

Un altre dels problemes és que les dones no solen ocupar posicions rellevants en les autories de publicacions dels articles científics. El 44 % dels investigadors principals són dones, però en el moment de la publicació només hi ha un 28 % de lideratge femení.

La jornada també va aplegar experts internacionals en implementació de la perspectiva de gènere en la recerca i en biomedicina. En la cloenda de l'acte hi van participar el director de recerca i innovació de la Caixa, Ignasi López; el director de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Girona (Idibgi), Jordi Barretina i la consellera de Salut Alba Vergés, que va destacar la «ferma aposta del Departament per impulsar la perspectiva de gènere en les polítiques de salut» i alhora «promoure canvis en la recerca en salut».