Una de les cambres que conformen el Castell de Montsoriu, conjunt arquitectònic cabdal del patrimoni català, ha estat tombada set segles després per les inclemències del temps. Els aiguats d'aquests dies, i probablement el tornado que la matinada de dilluns va afectar diversos municipis de la Selva ha fet caure un mur de la capella gòtica del segle XIV d'aquest conjunt monumental i l'han deixat en ruïnes.

L'estructura que s'ha esfondrat és la capçalera de l'església, que encara conserva una paret lateral. La zona estava tancada al públic perquè estava pendent de ser restaurada en aquests pròxims anys. El director del Museu Etnològic del Montseny, Jordi Tura, va assegurar que es tracta d'una "pèrdua molt greu" en ser una part d'un conjunt gòtic construït entre el 1347 i el 48, i que aquesta caiguda fa "més evident la urgència d'establir mesures per tal d'iniciar com abans millor la restauració". Ja s'havien fet actuacions prèvies per fer front a l'estat precari que tenia algun dels murs de l'estructura.

"Per sort s'ha conservat el mur sud i la paret lateral que té dos finestrals ogivals gòtics molt interessants que tenen més de 500 anys", sosté. D'altra banda, la capella està situada just al costat d'una altra d'estil romànic, també pendent de ser reformada i que tampoc ha patit danys.

El president del Consell Comarcal de la Selva, Salvador Balliu, va indicar que aquest dilluns van veure amb «sorpresa» que l'estructura havia caigut. Tot indica que el responsable de l'enrunament de la capella sigui el tornado que la matinada del dilluns va provocar nombrosos danys a Riells i Viabrea i a diversos municipis propers.

Així i tot no descarta que el culpable sigui un dels nombrosos llamps que van caure durant l'episodi de pluges i que van provocar que una de les grues de les obres funcionés de parallamps. «Aquesta és una de les zones que estaven pendents de fer-hi actuacions. Ara hem de veure com pressupostem la restauració, ja que ara el cost s'encarirà considerablement», subratlla. Balliu compta poder obtenir ajudes de les diferents institucions (Diputació de Girona, Generalitat i Ministeri de Cultura) que fins ara han col·laborat amb el Consell Comarcal, ens propietari del conjunt, per tal d'adequar completament una estructura que fa 20 anys estava completament enrunada.

Cursa contra el temps

El Castell de Montsoriu va ser adquirit fa 22 anys per part del Consell Comarcal de la Selva per la cessió de la família de Ribot. És gestionada per un patronat que integra diverses institucions catalanes, els ajuntaments d'Arbúcies, Breda, Riells i Viabrea i Sant Feliu de Buixalleu així com el Museu Etnològic, l'anterior família propietària i l'Associació d'Amics del Castell. Tal com assevera Tura, el 2011 es va obrir al públic després de 20 anys d'actuacions en una «cursa contra el temps» per salvar una de les obres arquitectòniques més importants de Catalunya.