La Garrotxa és la comarca gironina que més recicla. Segons dades de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC) del 2018, la Garrotxa encapçala un any més la recollida selectiva de residus domèstics i, a més, ha millorat resultats d'un any per l'altre, passant del 47,43% al 52,72%, un 5,29% més. En segon lloc hi ha el Gironès (48,26%). El Baix Empordà, el Pla de l'Estany i la Garrotxa superen la mitjana catalana, que és del 41,76%. A la cua del rànquing hi ha, també un any més, la comarca de la Selva amb un índex de reciclatge del 38,97%. El director de l'ARC, Josep Maria Tost, recorda que els municipis tenen fins al 2020 per complir l'objectiu de reciclar el 50% dels residus generats si no es volen enfrontar a sancions europees.

Josep Maria Tost va presentar ahir a Girona les dades dels residus municipals gestionats durant l'any 2018 a les comarques gironines. Segons aquest balanç, la Garrotxa torna a ser la comarca on més es recicla i, a més, ha millorat resultats d'un any a l'altre. El 2018 la recollida selectiva va ser d'un 52,72%, un increment de 5,29 punts en relació amb el 2017. Segons va detallar Tost, la clau de l'èxit a la comarca és que diferents municipis han dut a terme, durant el 2018, proves pilot per millorar la recollida selectiva. Ho han fet amb models individualitzats de gestió de la brossa, com són el porta a porta i els contenidors tancats amb obertura mitjançant targeta. Aquests sistemes permeten identificar la persona usuària i conèixer la tipologia de la brossa que genera. És per això que els ajuntaments poden associar una taxa justa a cada llar, premiant qui fa bé la recollida selectiva i fent pagar més a qui no ho fa. «Que qui més recicla pagui menys de taxa i que qui menys recicla pagui més», va subratllar Tost.

A prop de la Garrotxa se situa, en segon lloc, el Gironès, amb un índex de recollida selectiva del 48,26%. La mitjana de recollida selectiva de les comarques de la demarcació és d'un 42,76%. El Baix Empordà, el Pla de l'Estany i el Ripollès també superen la mitjana catalana de selectiva (41,76 %) i la que fa menys recollida selectiva és, un altre any, la Selva (38,97 %). Segons Tost, hi ha molt marge de millora però sobretot costa més reciclar en aquelles comarques on hi ha més afluència de turisme. En concret, la Selva, l'Alt Empordà i el Baix Empordà generen molta més fracció resta per habitant que les altres comarques de la demarcació.