L'Associació de Municipis per la Independència (AMI) ha instat a crear l'assembla d'electes com «l'espai legítim de fer política» davant dels «embats» de l'Estat contra el Parlament i els ajuntaments. «En un moment en què aquest Estat no ens deixa fer política, necessitem un espai on prendre decisions», va insistir ahir des de Vilobí d'Onyar el president de l'AMI, Josep Maria Cervera. L'associació també va subratllar que, malgrat les sentències que obliguen els ajuntaments a no posicionar-se, ja hi ha 814 consistoris catalans que han aprovat -o inclòs a l'ordre del ple- la moció de rebuig a la sentència del Suprem. D'altra banda, Cervera també va avançar que durant l'acte unitari a Palau d'aquest dissabte, el municipalisme donarà suport a «tots els presos de la repressió».

L'AMI va celebrar ahir una reunió extraordinària del seu Consell Directiu a Vilobí. Durant la trobada, l'associació va reflexionar sobre el «moment de gran complexitat» que viu Catalunya després de la sentència de l'1-O, i la resposta al veredicte impulsada des del municipalisme.

El president de l'AMI va destacar, aquí, la moció de rebuig que van promoure tant ells com l'Associació Catalana de Municipis (ACM). A Catalunya, hi ha 814 ajuntaments que l'han aprovada o l'han inclosa a l'ordre del dia. «És a dir, una mica més del 85%; cosa que ens porta a dir que el món municipal, quan se'l necessita, sempre hi és», va dir Cervera.

Cervera també va defensar les mocions com a manifest de la indignació municipal contra la sentència. «Malgrat que a algú li pugui semblar que ja n'hi ha prou de fer-ne, aquesta és la manera que tenim de posicionar-nos i fer política», va subratllar el president de l'AMI. «I més en un moment en què la democràcia a l'Estat està més que qüestionada i hi ha sentències que ordenen que els ajuntaments s'han de dedicar a fer tasques administratives, i no posicionar-se», va afegir.