L'Ajuntament de Besalú en el seu últim ple va aprovar les ordenances fiscals per a l'any 2020. Ho va fer amb els vots a favor de JuntsxCat i els vots en contra d'ERC. La taxa que mostra un percentatge més elevat és la de l'aigua. Segons ha explicat la regidora de Gestió Econòmica, Fina Surina, el rebut pel subministrament de l'aigua de l'any vinent serà un 33,7% més car que el d'enguany. Ha explicat que el motiu de la puja és que la taxa de l'aigua de Besalú era una de les més baixes de Catalunya. Segons ella, si el rebut mitjà del 2019 és de 30 euros cada tres mesos, el del 2020 voltarà els 40 euros.

L'altra taxa que puja és la de la recollida d'escombraries. El rebut del 2020 serà un 3 o 4% més car que el del 2019. Surina ha concretat que l'augment suposarà uns 10 euros més en el rebut mitjà. «Un euro al mes», ha dividit. Surina ha explicat que la puja de les escombraries està molt per sota del percentatge aconsellat pel Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA). L'augment aconsellat pel SIGMA és del 8,26%. El rebut de la recollida es pot pagar en dos terminis.

L'Impost de Béns Immobles (IBI) té una puja de l'1,10 del tipus de gravamen. A més, alguns contribuents notaran l'actualització dels valors cadastrals del Ministeri. Surina ha explicat que la major part dels propietaris es trobaran amb un rebut amb un increment d'entre 15 i 20 euros respecte al de l'any passat. Ha precisat que el rebut mitjà correspon a un pis d'entre 60 i 80 metres quadrats o a una casa adossada.

Com a novetat, la regidora ha plantejat que els propietaris de pisos buits tindran un increment del 50% en el rebut de l'IBI. Ha explicat que la major part dels propietaris de pisos buits de la localitat són grans tenidors o entitants bancàries. Dels 11 tributs restants, vuit no tenen cap mena d'increment, quatre s'ajusten a costos reals, i en dos s'han introduït nous conceptes. L'impost de vehicles augmenta per l'IPC.

Surina ha apuntat que l'augment en les ordenances fiscals és per causa d'una reducció dels ingressos de l'Ajuntament. Ha posat d'exemple el fet que s'han acabat els ajuts del Pla de Barris de la Generalitat i que les subvencions de les administracions superiors han anat a la baixa. Així, segons ella, han hagut d'optar per una puja de la tributació. Ha recordat que l'Ajuntament no té gaire marge en la tributació industrial per la falta de polígons.

El grup municipal d'ERC, en el ple, va sostenir que l'Ajuntament podia haver optat per altres alternatives d'ingressos. Van aconsellar posar «alguna taxa» als operadors que porten autobusos de turistes a la localitat.