Vint-i-tres persones noves (18 homes i 5 dones) s'han afegit en el que portem d'any al programa de suport de Càritas Diocesana de Girona a les persones sense llar de Figueres, que ara també fa seguiment a 28 ciutadans més que s'hi van incorporar durant el 2017 o el 2018 (25 homes i 3 dones). Aquesta és l'única ciutat gironina on Càritas fa acció directa amb homes i dones sense sostre.

En tots els casos nous, les intervencions s'han concretat en mesures d'acompanyament durant almenys un mes. Pel que fa a les persones que necessiten aquest suport des de l'any passat o l'anterior, el seguiment es fa amb una periodicitat que varia en funció de cada cas (diària, setmanal o mensual, indiquen).

Càritas gestiona diferents programes adreçats a persones sense casa a les comarques de Girona, d'entre els quals destaca el Projecte sense llar de Figueres. El seu objectiu és ajudar aquelles persones a qui la manca d'habitatge ha abocat a l'exclusió social a trobar un lloc per viure fent-los participar en processos de promoció i inserció social. Per fer-ho possible, una tècnica de l'entitat del Bisbat surt al carrer per localitzar les persones que hi viuen i informar-les dels recursos que Càritas té a la seva disposició, als quals han de decidir si accedeixen de manera «lliure i voluntària» -tal com apunta l'organització.

El projecte busca la manera que cada individu surti, progressivament, del sensellarisme, però aquesta és una acció complicada per la gran diversitat de problemes associats a aquesta condició de vida. Càritas es refereix als problemes de salut mental, les addiccions o la falta d'una xarxa social. Si la persona afectada expressa la voluntat d'abandonar el carrer, l'entitat i altres agents socials implicats es coordinen per intentar trobar una solució i fomentar-ne l'autonomia i la inclusió social.

El 27 d'octubre se celebrarà la Jornada de les persones sense llar amb una parada a la plaça de l'Ajuntament de Figueres, on s'oferirà informació i testimonis del projecte.