A les comarques de Girona no són gaire freqüents els tornados i els esclafits, tot i que hi ha un cas força recent molt similar als que es van patir ahir a Riells i Viabrea i Ventalló.

El Servei Meteorològic de Catalunya va fer un estudi sobre el fenomen que el 7 de gener de 2018 va causar destrosses a Cistella, Terrades i Navata. Va concloure que aquest tornado que va ocasionar forts danys, amb teulades destrossades, va recórrer dinou quilòmetres amb una amplada que va arribar als 500 metres. A més, va anar precedit de pedregades a altres comarques gironines. S'estima que la velocitat màxima va ser superior als 180 quilòmetres per hora.

L'estudi del Servei Meteorològic, a més, va concloure que aquest tornado va ser de categoria EF2 en una escala que arriba a 5. Quant al seu recorregut, es va iniciar al sud de Navata i va acabar en una zona boscosa de Darnius després de creuar el pantà. A Cistella hi va haver la majoria de danys. A banda d'aixecar teulades, fins i tot de l'església, va arribar a aixecar vehicles. Al seu pas per tots els municipis va arrencar estructures metàl·liques que van anar a parar sobre edificis, cases i diversos cotxes. A causa d'aquest tornado també hi va haver un tall de subministrament elèctric en diversos punts.