Les poblacions litorals afectades per l'important temporal de llevant de dimecres es van aixecar ahir amb l'efecte visible de l'arribada del mar a primera línia marítima.

Roses, Llançà, l'Escala, Begur, Sant Antoni de Calonge o Cadaqués van ser alguns dels punts amb espectaculars imatges marítimes. Ahir s'acumulaven restes vegetals, rocs i deixalles en passeigs i carrers.

L'aigua va arribar fins a peu de les cases a punts com la urbanització de Santa Margarida de Roses, que va inundar el passeig, o a Cadaqués, on les ribes es van haver de tancar al trànsit.

Aquí hi ha hagut danys a diversos punts com la platja de Ses Oliveres, a Sortell, i a les ribes.

El municipi ja estava pendent d'una reunió amb Costes per abordar danys a alguns punts litorals per l'efecte dels temporals. La riba des Poal estava apuntalada, però dimecres l'aigua va arrancar les peces. L'Ajuntament informava que s'anava intentant ordenar els punts afectats.

A Llançà, els treballadors d'un restaurant van aprofitar el mateix dimecres a la tarda per retirar les restes de deixalles a la platja. Aquí ahir encara era visible la força del mar que havia obligat a tancar l'accés a la gola.

L'alcalde, Francesc Guisset, explicava que s'havia endut una part de la platja del Port i s'acumulen restes a la Gola. El mateix passava a Santa Margarida, un els punts on es va concentrar la neteja.

El temporal va afectar principalment l'Empordà. La boia de Begur va registrar una onada de vuit metres. Al Baix Empordà, per exemple, Sant Antoni de Calonge es despertava amb punts cobertes de rocs i restes vegetals, aigua als carrers de primera línia i la platja molt malmesa. En alguns llocs el mar va arribar a punts poc habituals. A l'Escala cobria completament la plaça Univers del passeig de Riells on només eren visibles les escales de les grades. A la presència de restes s'hi afegia ahir el color marronós del mar pels sediments a l'Escala o la Gola del Ter.

A Blanes, a la Selva, en canvi, fonts municipals expliquen que no va ser un temporal especialment virulent. «Una llevantada clàssica que se'ns ha menjat una mica de sorra que tenim l'esperança que les garbinades la tornin».