El temporal de pluja que durant dos dies ha caigut amb molta força a tot Catalunya ha finalitzat amb un balanç de nombroses afectacions de trànsit, inundacions a baixos i rius desbordats a la província de Girona. La jornada d'ahir, que durant la matinada va assolir el clímax d'aigua acumulada, va deixar un mort en un accident múltiple a Cassà de la Selva en el qual es van veure implicats sis vehicles.

Si bé tota la província s'ha vist afectada per les pluges, les comarques més afectades han estat l'Alt Empordà i la Selva pel pas de dos tornados a Ventalló i a Riells i Viabrea, que han deixat nombrosos danys en la mobilitat i també en el subministrament elèctric, sobretot a la Selva, on segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) el fenomen va arribar al municipi quan estava en la seva última fase. A més, quatre centres educatius no van poder fer classes i es van suspendre diverses rutes de transport escolar. El Baix Empordà també ha sigut un escenari de múltiples inundacions de baixos, arbres caiguts a vies i carrers i molts accessos tallats pel perill de desbordament de les rieres. De fet, a l'Empordà és on s'han registrat algunes de les acumulacions més importants d'aigua de Catalunya.

Durant la jornada d'ahir es van tallar una quinzena de carreteres per acumulació d'aigua, però també es van produir incidències relacionades amb esllavissades a Setcases i a Llançà, i també per obstacles a la via a Campdevànol i Sant Feliu de Buixalleu, en aquest últim cas per la caiguda d'una línia de mitjana tensió que va provocar l'afectació de subministrament més important de la província amb més de 4.000 perjudicats. La circulació de trens també es va veure afectada i es van produir retards generalitzats a les línies per incidències elèctriques. Hi va haver anul·lacions a la línia R1 entre Calella i Maçanet, que va restar inoperativa fins a les tres de la tarda. L'R3 entre Ribes de Freser i Puigcerdà va patir afectacions per arbres caiguts a la catenària entre Ripoll i Puigcerdà, que es va reestablir al migdia després de tot el matí tallada. Així mateix, una inundació a Perpinyà va provocar que durant tot el dia s'anul·lés el servei dels trens del servei internacional d'alta velocitat que enllaçen amb França.

Acumulacions d'aigua extremes

Els registres de les estacions del Meteocat han recollit durant l'episodi de dos dies unes acumulacions d'aigua de més de 200 litres per metre quadrat a diversos municipis catalans, d'entre els quals hi ha el municipi alt-empordanès Torroella de Fluvià (206,6 l/m2). D'aquesta quantitat, 57,5 litres van caure en només 30 minuts, i 3,5 ho van fer en un minut. Fins a vuit estacions van congregar més de 150 litres, un fet poc habitual i que sobretot ha afectat l'Empordà, tot i que de fet al conjunt de Catalunya el dia d'ahir va ser el més plujós de les últimes dècades.

A la Tallada d'Empordà (157,4 l/m2) van caure 55,8 litres en mitja hora, dels quals 3,4 ho van fer en un minut. A Torroella de Montgrí van arribar a caure 4,1 litres en només un minut, i en total les pluges hi han deixat 187,5 litres acumulats en només dos dies. Una gran part (51,7 l/m2) van acumular-se en només mitja hora.

Les tempestes van ser generalitzades. A la ciutat de Girona l'estació del Meteocat va fregar els 100 litres i es va quedar als 99,4.

El meteoròleg banyolí i col·laborador de Diari de Girona Enric Estragués va qualificar la llevantada de «primera magnitud», i va fer un recull dels registres a Banyoles, amb més de 142,5 litres caiguts durant 36 hores de pluja. Estragués destaca la «pluja torrencial» de la nit de dimecres, quan entre les 2.20 h i les 3.10 h van caure 38 litres, amb una velocitat punta de 240 litres per metre quadrat /hora a les 2.42 h. Només durant el dia d'ahir van caure 81,7 litres, el registre més elevat davant els 23 litres del dimarts. Més enllà de la pluja, els llamps també van il·luminar el cel de forma ininterrompuda entre dimarts i dimecres al migdia, i només al Ripollès en van caure 207 a terra. A tota la província en van caure 690, i la resta de comarques afectades van ser l'Alt Empordà (139), la Garrotxa (104) i la Selva (99). El Pla de l'Estany (23) i la Cerdanya (25) van ser les que van registrar-ne menys. Els temporals van petar amb molta força a l'Escala i l'Estartit, però tot el litoral gironí va esbravar-se durant el dia i molts curiosos van apropar-se als passejos marítims, que en alguns municipis en van tallar els accessos per precaució o pels danys provocats per les pluges.

Múltiples talls de llum

El subministrament elèctric va quedar afectat a tota la província, i des d'Endesa van assegurar que hi havia hagut múltiples incidències que, tot i l'elevat volum, per ara impossible de quantificar, havien estat «poc rellevants». La incidència més destacada es va registrar alLa Selva, on una línia de mitjana tensió va caure i va afectar al voltant de 4.200 abonats de Sant Feliu de Buixalleu, Arbúcies, Breda i Sant Hilari Sacalm. Els tècnics ahir encara treballaven per solucionar-ho. A Roses 400 persones van patir afectacions a quatre urbanitzacions del municipi. Les múltiples afectacions van produir dificultats a l'hora de solucionar les avaries, i en aquest sentit Endesa va apuntar que només durant la matinada de dimecres se n'havien restablert 600.

L'escola Carme Guash, inundada

El CEIP Carme Guasch de Figueres, des de fa catorze anys en barracons, va patir una vegada més els efectes de la pluja a les instal·lacions. Les pluges van deixar impracticable el pati i els alumnes es van haver de desplaçar entre aules per passadissos per on queia aigua a raig. Tot i això, el centre no va suspendre les classes. A les aules, a excepció d'alguna finestra, no hi entrava l'aigua però hi havia basses per tot arreu. A més, la recollida dels alumnes es va dificultar per la caiguda d'aigua dels porxos. En altres centres directament es van haver de suspendre les classes. A la demarcació van ser quatre: l'escola i l'institut de Llançà, l'escola de Sant Pere Pescador, l'institut de Riells i Viabrea i l'escola de Colera. També es van suspendre les rutes de transport escolar entre Castelló d'Empúries i Empuriabrava, la d'Hostalric, Breda i Sant Feliu de Buixalleu cap a Arbúcies, i la d'Arbúcies a Santa Coloma de Farners. A Roses la circulació al municipi va quedar afectada i de retruc va impedir el transport escolar intern.