28 de octubre de 2019
28.10.2019
Diari de Girona

La Costa Brava rep un 11% més de creueristes aquesta temporada

Els dos darrers vaixells han arribat avui a Roses i Palamós que sumen un total de 56.700 turistes · La majoria, un 80%, són procedents del Regne Unit

28.10.2019 | 12:52
El creuer Marella Dream avui al port de Palamós

La Costa Brava ha rebut aquesta temporada un 11% més de passatgers de creuers que han atracat als ports gironins de Roses i Palamós. Els dos darrers vaixells han arribat avui.

Fins a 56.700 turistes, la majoria anglesos (80%), han desembarcat en algun dels cinquanta vaixells que han fet escala els darrers mesos.

Segons ports, els dos ports han rebut conjuntament, deu línies de creuers, dels quals el 70% són de luxe.

L'impacte econòmic estimat de l'activitat de creuers al territori ha estat de 4,1 milions, segons un estudi de l'Associació Internacional de Línies de Creuers, que estima que cada passatger que desembarca gasta una mitjana de 62 euros i cada tripulant, 23. A més, s'han d'afegir 6 euros per passatger per la despesa vinculada al vaixell en concepte de serveis portuaris.

Des de Ports de la Generalitat apunten que l'increment es deu a la fidelització de les companyies, la captació de nous vaixells i la tasca de promoció internacional des de la marca Costa Brava Cruise Ports. 

Una projecció que tindrà el seu punt àlgid el maig de 2020 amb l'organització d'una de les assemblees anuals de l'associació de ports amb tràfic de creuers a la Mediterrània (Medcruise), a la Costa Brava. Aquest esdeveniment posa en relleu el port de Palamós com a líder de l'activitat i el port de Roses que el complementa, ja que són la porta d'entrada del turisme que rep la destinació per mar. Aquest esdeveniment comptarà amb la participació de les principals companyies de creuers del món, els principals ports de la Mediterrània amb tràfic de creuers, els operadors turístics i portuaris i les destinacions.

Tanquen la temporada

Els ports de Palamós i Roses han tancat aquest dilluns en paral·lel la temporada 2019 amb la visita d'un creuer a cada port. És el primer cop que els dos ports finalitzen l'activitat de creuers el mateix dia.

A Palamós, el creuer Marella Dream ha arribat a les 10.00 h procedent del port cors d'Ajaccio, a Còrsega, i preveu salpar a les 18.00 hores cap a Palma de Mallorca. El creuer porta 1.575 passatgers, majoritàriament britànics.

A Roses, el Wind Surf ha arribat a les 8.00 h del port francès de Sanary sur Mer i preveu salpar a les 20.00 hores cap a Barcelona. El creuer porta 302 passatgers, la major part dels quals són nord-americans.

Balanç del port de Palamós

El port de Palamós ha assolit un nou rècord per tercer any consecutiu, amb l'arribada de 54.208 passatgers, amb un increment del 18% respecte a l'any passat. Pel que fa a les escales, n'ha rebut 45, una menys que l'any anterior. L'increment de passatgers referma el lideratge d'aquest port dins del sector de creuers i li dona major projecció internacional.

La temporada ha tingut una durada de set mesos amb la visita de 9 companyies de creuers. L'afluència més gran de creuers s'ha situat al mes de maig amb 9 escales, seguit de setembre amb 8 escales, i els mesos de juny, agost i octubre, amb 7 escales cadascun.

Tres línies de creuers han copat el 77% de les escales de la temporada: la britànica Marella Cruises amb 25 escales (55%), i les nord-americanes Seabourn Cruise Lines amb 7 escales (15%) i Seadream Yacht Club amb 3 escales (7%). Pel que fa a escales inaugurals de creuers, se n'han rebut tres: el Marella Explorer 2, el Marella Discovery 2 i el Marina.

Pel que fa al perfil dels turistes, el 80% han estat britànics, el 8% nord-americans; el 4% alemanys, el 3% irlandesos, 1% australians, 1% canadencs i la resta de nacionalitats.

Les excursions més sol·licitades pels turistes de creuer han estat: Pals, Peratallada i Púbol; Tossa de Mar; Girona; Platja d'Aro; Figueres; Empuriabrava i Begur; Besalú; i Barcelona. Alguns turistes han optat pel lloguer de bicicletes elèctriques amb les quals han fet alguna via verda de l'entorn.

A Roses, cinc escalesEl port de Roses ha clos la temporada amb 2.535 passatgers, 5 escales i la visita de 4 companyies.

El perfil dels creueristes ha estat un 70% britànics, un 18% nord-americans, un 4% alemanys, un 3% canadencs, un 1 % australians, un 1% irlandesos i la resta de nacionalitats.

Pel que fa a les excursions més sol·licitades pels turistes de creuers han estat a més de la visita a Roses, Banyoles i Besalú, Cadaqués, Girona i Figueres. Els turistes també han llogat bicicletes elèctriques per fer alguna via verda propera a Roses, així mateix, han fet l'activitat de pescaturisme.

De la temporada ha destacat l'estrena d'una línia de creuers nord-americana de luxe Crystal Cruises que va fer la primera escala de la temporada amb el vaixell Crystal Esprit. Així mateix, Roses ha continuat amb la diversificació de companyies amb una escala del creuer Marella Discovery 2, de classe estàndard.

El port rosinc ha rebut 4 companyies de creuers de luxe i una companyia de categoria estàndard. Les línies de creuers que han visitat Roses aquest any han estat les nord-americanes Crystal Cruises, Seadream Yacht Club i Windstar Cruises i l'europea Marella Cruises.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook