Més d'un centenar de persones s'han personat avui a les vuit del matí als jutjats de Girona per «autoinculpar-se» per sedició per la manifestació del 20 setembre de 2017 a Barcelona i per participar en el referèndum de l'1 d'octubre del mateix any. Es tracta d'una acció convocada per Òmnium cultural.

Totes aquestes persones tenien la intenció de presentar un document al jutjat de guàrdia on "s'autoinculpen" pels fets del 20-S i de l'1-O. L'acte vol donar suport als condemnats per la sentència del procés.

Els qui volien seguir aquesta accció d'Òmnium han arribat als jutjats cap a les vuit del matí i s'ha anat formant una cua que superava les 100 persones. A mesura que s'acostava l'hora d'entrada, la gent s'anava situant a l'entrada dels jutjats per poder-hi accedir però els Mossos d'Esquadra han informat a Òmnium Cultural que només podrien entrar 25 persones. Perquè obeïen una instrucció del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que així ho ordenava.

Això ha encès els ànims de les persones que esperaven a fora i han començat a cridar "Volem entrar, volem entrar".

Quan això s'ha succeït, tot i que ja hi havia presència policial a l'entor de l'edifici, encara s'ha multiplicat més la presència de policies.

A partir d'aquí han començat els moments de tensió ja que els Mossos han hagut de fer sortir de la gent que volia entrar a empentes, fins i tot a una dona, se l'ha agafat per les extremitats ja que s'havia assegut a terre per impedir que la fessin fora, entre altres. Mentre això succeïa s'anaven sentint crits de la gent que reclamava poder entrar i anar al jutjat número 3 d'instrucció, que està de guàrdia, per autoinculpar-se.

També han arribat efectius dels antiavalots dels Mossos d'Esquadra als jutjats i han fet una segona línia a la segona porta d'accés principal per evitar que si la gent aconseguia accedir per la primera, ho poguessin fer a la segona.

Amb tot, mentre això succeïa, algunes persones -una a una- han pogut accedir a l'interior i fer el tràmit. Això s'ha anat normalitzant després d'una mediació entre la degana dels jutjats, els Mossos d'Esquadra i representants d'Òmnium i altres entitats, com també l'exeurodiputat d'ERC, Josep Maria Terricabras.

Després de la mediació s'ha permès l'entrada d'aquestes persones i en un principi, segons les entitats tothom podia fer el tràmit.

A la sortida, el president d'Òmnium Gironès, Sergi Font ha explicat que no entenien la situació viscuda i que també havia presentat una queixa al jutjat. I ha animat a la gent a seguir presentant autinculpacions al llarg de la campanya. I el membre de la Junta Nacional de l'entitat i professor, Xavier Antich ha lamentat que "no hi ha cap raó objectiva perquè no se'ns permetés".

25 tràmits cursats

Però pels volts de dos quarts d'onze, s'ha tornat a informar a Òmnium que només serien 25 les persones que podien anar al jutjat de guàrdia per autoinculpar-se. Això ha provocat de nou crits i finalment, des de l'entitat i la resta de persones presents, han decidit que si no podien fer el tràmit, el què ara farien serien queixes als responsables de la seu judicial. Anteriorment, ja ho havien cursat d'altres persones que consideraven que no s'havia actuat de forma correcta per part de la policia ni l'estament judicial.

Entre les personalitats que han anat a provar "d'autoinculpar-se" hi havia l'alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, l'exeurodiputat Josep Maria Terricabras o el director teatral i actor Martí Peraferrer. També hi havia regidors de l'ajuntament de Girona, com el republicà Adam Bertràn i l'edil de Guanyem Girona, Laia Pèlach.

A Barcelona centenars de persones han secundat la campanya d'Òmnium i han fet cua a les portes de la Ciutat de la Justícia de Barcelona per presentar un escrit d'autoinculpació davant el jutjat de guàrdia. La mobilització es repeteix als jutjats de la resta de capitals de demarcació.

Òmnium demana que sigui una campanya «massiva»

El vicepresident d'Òmnium, Marcel Mauri, ha fet una crida aquest dilluns perquè la campanya d'autoinculpacions que promou l'entitat sigui la més "massiva" de la història de Catalunya. En declaracions als mitjans, Mauri ha argumentat que si s'ha condemnat líders polítics per haver-se "manifestat pacíficament el 20-S i votat l'1-O", s'ha d'estendre també a més de dos milions de persones. Mauri ha recordat que els polítics presos "no prenien les decisions sols" i que estaven acompanyats per les entitats i la ciutadania.