El ple de l'Ajuntament de Banyoles va aprovar ahir les noves ordenances fiscals per a l'exercici 2020 amb els vots favorables de l'equip de govern i en contra dels vuit regidors de l'oposició. En les noves ordenances per a l'any 2020, destaca un increment del 4% de l'Impost de Béns Immobles (IBI), que l'Ajuntament no havia incrementat des de 2012. La taxa d'escombraries, que també s'havia mantingut sense cap increment des del mateix any, tindrà una pujada del 8% i passarà de 120 a 130 euros per a les famílies i de 125 a 140 per a les empreses. Aquest increment és degut a l'augment del cost del servei de recollida.

L'impost de construcció quedarà igual i mantindrà una bonificació del 95% per a la instal·lació d'energies alternatives. Les taxes de serveis administratius i d'ocupació de la via pública pugen un 3,5% i l'impost de vehicles queda igual.

L'equip de govern va justificar aquesta pujada de l'IBI per l'augment previst de la despesa municipal derivada de l'increment de contractes laborals i de la progressiva recuperació dels sous dels funcionaris i treballadors públics, que s'han vist congelats els darrers anys, i que ara es van augmentat progressivament per tal de recuperar el poder adquisitiu d'aquests treballadors.

Una altra de les raons que va donar l'equip de govern és la de poder mantenir un estalvi net entre ingressos i despeses que permeti a l'Ajuntament continuar realitzant inversions a la ciutat. L'Ajuntament calcula que l'increment de l'IBI suposarà uns ingressos addicionals d'uns 200.000 euros. En aquest sentit, l'equip de govern va manifestar la seva voluntat de mantenir la capacitat d'inversió que permeti disposar d'entre 2 o 3 milions d'euros anuals per destinar-los a inversions públiques sense haver d'aplicar cap contribució especial als veïns.

El ple municipal també va aprovar amb 9 vots a favor i 8 abstencions el Pla director de la bicicleta, una eina que té com a objectius realitzar inversions per anar connectant gradualment tots els barris de la ciutat desplegant una xarxa de carrils bici a tot el municipi i també la connexió amb la futura via verda que vindrà de Girona i enllaçarà la Costa Brava i el Pirineu. Un altre dels punts de l'ordre del dia va ser l'aprovació de l'avantprojecte del Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles, redactat pels arquitectes Jeroni Moner, Josep Callís i Marc Riera.