Adif i el sindicat de maquinistes Semaf han denunciat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC a les línies ferroviàries que s'estan succeint arran de la sentència per l'1-O. La presidenta d'Adif, Isabel Pardo, va explicar a Cadena SER que «es podria estar cometent un delicte de lesions o homicidi en cas que hi hagi un accident».

Per la seva banda, el Semaf ha presentat un escrit de denúncia a la Fiscalia, la Delegació del Govern espanyol a Catalunya i el Departament d'Interior on afirma que aquestes accions no només afecten la circulació sinó que estan «posant en perill la integritat física i la vida de tota persona que viatgi en aquests trens».

Pardo va lamentar que des del 14 d'octubre es produeixen invasions de vies, tales d'arbres, barricades i tot tipus de «sabotatges» que estan «molt programats i coordinats». «Són constants, no han parat, uns dies n'hi ha més i d'altres menys», va explicar, tot quantificant-los d'entre cinc i sis al dia. La denúncia es va presentar el passat 18 d'octubre. Davant d'això, Adif està prenent les mesures necessàries per tal de minimitzar els efectes i garantir la seguretat i ha reconegut que acumulen 40.000 minuts de retards i uns 200.000 viatgers afectats. Amb tot, Pardo va expressar la seva preocupació i va reconèixer que el nombre d'usuaris de Rodalies «ha disminuït».

Xocs contra els obstacles

Per la seva banda, el Sindicat Espanyol de Maquinistes i Ajudants Ferroviaris (Semaf) ha denunciat els «greus fets» que se succeeixen des del 14 d'octubre i que consisteixen en la tala d'arbres sobre les vies, col·locació de blocs de ciment i ferros, pedres, palets de fusta i tot tipus d'obstacles per tal d'interrompre la circulació «que a més produeixen xocs dels trens contra els obstacles».

El sindicat també alerta que aquest tipus de comportaments posen en perill la integritat física i la vida, no només dels treballadors, sinó també dels viatgers. Per això, insta les autoritats competents a adoptar «les mesures legals pertinents per tal d'impedir de forma definitiva que es continuïn produint aquests fets i es garanteixi la seguretat» tant dels viatgers com dels treballadors.